łosoś z cytryną pieczony w piekarniku

Prosty przepis na pyszną i aromatyczną pieczoną rybę! Pieczony łosoś według tego przepisu jest delikatny i soczysty, z lekkim cytrusowym aromatem. Danie piecze się w piekarniku, co jest jednym z najzdrowszych spoobów gotowania. Bardzo smaczne i proste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 84 % 21 g
węglowodany 12 % 3 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ryby najlepiej spożywać schłodzone, zamrożone zawierają znacznie mniej składników odżywczych. Odpowiedni jest każdy olej roślinny: odpowiednia jest zarówno oliwka, jak i rzepak. Świeży czosnek w przypadku jego braku jest całkowicie zastępowany czosnkiem w proszku. I wreszcie, użyj dużej soli morskiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz stek rybny, usuń nadmiar folii. Skrop sokiem z cytryny z połowy świeżej cytryny. Spowoduje to usunięcie nadmiaru rybnego zapachu z ryb. Dobrze umyj cytrynę gorącą wodą - w ten sposób da znacznie więcej soku. Druga połowa cytryny będzie nam potrzebna później.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Polej rybę olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany czosnek lub czosnek w proszku. Zetrę go na drobnej tarce, ale można posiekać czosnek nożem lub przepuścić przez prasę. Na tym samym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy: tymianek, ziele angielskie, estragon są idealne. Moim zdaniem ryba szlachetnych ras, jaką jest łosoś, nie potrzebuje dodatkowych przypraw, jej smak nie jest wart "wbijania".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i pozostaw rybę do marynowania. Czas marynowania może wynosić od 20 minut do 24 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas marynowania ryby pokrój pozostałą cytrynę w cienkie kółka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj żaroodporną formę, w której pieczesz rybę. Ułóż stek rybny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż kilka kółek cytryny na rybie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz rybę przez około 30 minut. Jeśli lubisz zdrowszą opcję, zbliżoną do gulaszu, lepiej przykryć formę folią. Jeśli lubisz potrawy z chrupiącą skórką, nie możesz niczego przykryć kształtem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj ryby od razu. Chociaż jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

taka ryba, moim zdaniem, nie potrzebuje żadnego wyraźnego przystawki. Jej smak jest już samowystarczalny.
podawaj pieczoną rybę ze świeżymi warzywami sezonowymi lub sałatkami ze świeżych warzyw.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy