dynia z pieczarkami w piekarniku

obfite, zdrowe, smaczne i bardzo jesienne danie. Zachwyć bliskich! Bardzo lubię dynię w dowolnej formie-i przetrzyj surową sałatkę, dodaj do owsianki, marynaty, tuszy i upiecz. Krewni też chętnie ją jedzą. A naszym ulubionym daniem jest pieczona dynia z grzybami. Dziś z przyjemnością dzielę się z Tobą przepisem-poczęstuj się!
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 38 % 6 g
101 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

Czas gotowania: 55 min

najpierw przygotuj dynię: umyj ją, pokrój na pół, usuń nasiona. Teraz dynię należy pokroić w dużą kostkę.

ułóż dynię w naczyniu do pieczenia, polej oliwą z oliwek. Dodaj sól, pieprz, ulubione przyprawy. Wyciśnij czosnek, a następnie wszystko wymieszaj. Umieść formę z dynią w piekarniku nagrzanym do 230 stopni na 15 minut.

obierz cebulę, drobno posiekaj. Umyte i suszone grzyby pokroić na kilka kawałków. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż do niej cebulę i grzyby, smaż przez 5 minut.

dodaj grzyby i cebulę do dyni, wymieszaj i piecz wszystko razem przez 15 minut.

Dynia pieczona z grzybami jest gotowa i można ją podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy