ziemniaki z ananasem w piekarniku z grzybami i kurczakiem

bardzo satysfakcjonujące i smaczne danie na rodzinny obiad! Bardzo udana kombinacja wszystkich produktów, które w gotowej formie doskonale harmonizują ze sobą pod względem smaku. Ten przepis to tylko ratownik na te chwile, kiedy musisz ugotować coś smacznego i niezwykłego w ciągu godziny.
KykolkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 24 % 7 g
189 kcal
IG: 86 / 14 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Chcę zaoferować Ci przygotowanie niesamowicie smacznego i bardzo prostego w składnikach Dania. Jak więc upiec ziemniaki z grzybami i kurczakiem w piekarniku, aby zrobić arcydzieło? Na początek przygotowujemy wszystkie produkty na liście, natychmiast mierząc ich ilość i wagę. Do pomiaru wagi używam wagi kuchennej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj smalec. Przecinamy go małymi i cienkimi kwadratami lub prostokątami. Kroję na dość małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kroimy ziemniaki na mniej więcej te same plasterki, które wcześniej myjemy, obieramy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy blachę do pieczenia, na której będziemy piec nasze danie, i najpierw kładziemy na niej smalec, a na nim ziemniaki. Powinna być równa warstwa. Następnie zajmujemy się grzybami. Należy je pokroić i usmażyć na patelni na oleju roślinnym. Grzyby te układamy również na ziemniakach w równej warstwie bez zjeżdżalni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie bierzemy filet z kurczaka. Kroimy na kawałki, jak w przypadku kotletów. Powinien być średniej wielkości. Walczymy z nimi. Następnie sól i pieprz po obu stronach. Kotlety z kurczaka kladm na grzybach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dla smaku i aromatu kładę więcej ananasa na wierzchu. Możesz użyć ananasów w puszkach. Pokrój je w kostkę i ułóż na filecie z kurczaka. Możesz posypać mięso sokiem ananasowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wkładamy ziemniaki z grzybami i mięsem do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia wyjmij blachę do pieczenia i posyp mięso startym serem. Włóż z powrotem do piekarnika na pięć minut. Ser powinien się stopić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto takie pyszne jedzenie, które powinieneś mieć. Smacznego!

to danie smakuje lepiej na świeżo, ponieważ zawiera ziemniaki, które po schłodzeniu mogą nieco stwardnieć - wynika to z zawartej w nim skrobi. Chociaż nie powinieneś się tym martwić, ponieważ takie pyszne nie stagnują przez długi czas!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy