ziemniaki z serem warstwami w piekarniku

pyszny i łatwy do przygotowania dodatek do ziemniaków! Ziemniaki warstwami z serem, cebulą i ziołami w piekarniku są pachnące i satysfakcjonujące. To dobry wybór na świąteczne menu-apetyczne drugie jako dodatek do mięsa lub drobiu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 36 % 10 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z serem warstwami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Nie trzeba ciąć bardzo cienko, aby ziemniaki nie rozpadły się podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym rondelku wlej śmietanę z wodą, podpal i zagotuj. Przełóż czosnek przez prasę bezpośrednio do garnka. Zanurz pokrojone ziemniaki we wrzącej śmietanie i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno pokrój obraną cebulę w półpierścienie. Drobno posiekaj świeży koperek. Zetrzyj ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Ułóż warstwy ziemniaków ze śmietaną, koperkiem i cebulą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp trochę serem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie powtórz wszystkie warstwy. Skrop trochę pozostałą śmietaną. Posyp wszystko serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Ziemniaki bardzo szybko się gotują. A na wierzchu zapiekanka zmieni kolor na złoty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy