ryba muksun w piekarniku w folii

muksun to cenna ryba lodowatych wód północy. Jego mięso jest delikatne i tłuste, prawie bez kości międzymięśniowych. Często przygotowuje się z niego stroganinę, słynne danie Syberii-sugudai, muksun jest szczególnie dobry w postaci lekko solonej, jest wędzony, smażony, gotowany w uchu, ciastach i oczywiście pieczony w całości w piekarniku.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zamrożonego muksuna, aby zachować soczystość i nie poluzować się, należy odpowiednio rozmrozić bez narażania na nagły spadek temperatury. Rozmrażam przesuwając rybę na dolną półkę lodówki. Ryby o wadze około 1 KG są częściej pieczone w całości, z głową lub bez. Muksuna o wadze 1,5 kg lub więcej jest lepiej pieczona w postaci steków lub filetów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z łusek, wypatrosz. Łyżeczką Usuń wzdłuż grzbietu krew i resztki filmu. Usuń płetwy i skrzela, jeśli tak zdecyduję się zostawić głowę. Opłucz tuszę i osusz ręcznikiem papierowym. Łatwiej jest pokroić rybę, gdy jest już rozmrożona, ale nadal twarda. Tuszę natrzeć solą i przyprawami, w tym brzuchem. Owinąć folią spożywczą lub folią i pozostawić na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Obierz dowolne jabłko, usuń rdzeń, zetrzyj na grubej tarce i aby się nie ściemniało, zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj miąższ owocowy z masą cebulową. Do nadzienia dodałem szczyptę przypraw do ryb, ale jest to opcjonalne, chociaż ostatecznie odegrały dużą rolę w smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż arkusz folii na blasze do pieczenia, dobrze nasmaruj go olejem. Po przekątnej kładziemy rybę, w brzuchu umieszczamy nadzienie jabłkowo - cebulowe. Posmaruj wierzch ryby olejem, aby łatwo się zrumienił. Aby sok z nadzienia nie wypływał z ryby, przymocuj krawędzie brzucha wykałaczkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zginamy folię w kształcie łodzi i przykrywamy rybę folią. Wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika do 180&039; przez 30 minut. Następnie zdejmij folię i gotuj przez około 20 minut. Gotowałem w trybie "góra-dół"na średnim poziomie, przestawiłem go na górny przez ostatnie 10 minut. Kiedy ryba prawie zaczęła się rumienić, jest gotowa, nie wysychaj. Od wielkości ryby i rodzaju piekarnika czas może się różnić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub warzyw. Schłodzone ryby są również smaczne, ale nie z lodówki. Bardzo udana wersja nadzienia; jabłko okazało się chrupiące, soczyste, słodkawe, harmonijnie połączone z delikatną ostrością cebuli i lekką pikantną nutą przypraw. W towarzystwie białego, delikatnego mięsa rybnego, pełna rozkoszy.

muksun / Coregonus muksun — - ryba słodkowodna z rodzaju siei z podrodziny siei z rodziny łososiowatych, uważana za cenną rybę komercyjną, przysmak.

żyje w syberyjskich rzekach, jeziorach i odsolonych zatokach Oceanu Arktycznego, a także występuje w słodkich wodach Ameryki Północnej.

muksun, podobnie jak większość mieszkańców północy, zawiera dużo tłuszczu, a szczególnie cenny jest lekkostrawny (do 98%).

oprócz niezbędnych wielonienasyconych kwasów omega-3, ryby zawierają wiele minerałów, witamin i aminokwasów, co pozwala na znaczną poprawę zdrowia.

ale podobnie jak inne ryby rzeczne, muksun jest podatny na inwazję pasożytów. Najczęściej ryby są sprzedawane w postaci zamrożonej, giną pod długotrwałym wpływem niskich temperatur, co czyni muksuna bezpiecznym dla zdrowia. / Dlatego lokalni rybacy zawsze najpierw zamrażają świeże ryby/.

przepisów na gotowanie jest wiele, ale nadal wolę te, w których ryby są poddawane działaniu ciepła.

muksun w piekarniku okazuje się soczysty i apetyczny, przy tej metodzie gotowania trudno go zepsuć.

podczas pieczenia ważne jest, aby nie wysuszyć ryby, wskazane jest również, aby nie przesadzić z przyprawami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy