skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zamrożonego muksuna, aby zachować soczystość i nie poluzować się, należy odpowiednio rozmrozić bez narażania na nagły spadek temperatury. Rozmrażam przesuwając rybę na dolną półkę lodówki. Ryby o wadze około 1 KG są częściej pieczone w całości, z głową lub bez. Muksuna o wadze 1,5 kg lub więcej jest lepiej pieczona w postaci steków lub filetów.
Krok 2:
Oczyść rybę z łusek, wypatrosz. Łyżeczką Usuń wzdłuż grzbietu krew i resztki filmu. Usuń płetwy i skrzela, jeśli tak zdecyduję się zostawić głowę. Opłucz tuszę i osusz ręcznikiem papierowym. Łatwiej jest pokroić rybę, gdy jest już rozmrożona, ale nadal twarda. Tuszę natrzeć solą i przyprawami, w tym brzuchem. Owinąć folią spożywczą lub folią i pozostawić na pół godziny.
Krok 3:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Obierz dowolne jabłko, usuń rdzeń, zetrzyj na grubej tarce i aby się nie ściemniało, zalej sokiem z cytryny. Wymieszaj miąższ owocowy z masą cebulową. Do nadzienia dodałem szczyptę przypraw do ryb, ale jest to opcjonalne, chociaż ostatecznie odegrały dużą rolę w smaku.
Krok 4:
Połóż arkusz folii na blasze do pieczenia, dobrze nasmaruj go olejem. Po przekątnej kładziemy rybę, w brzuchu umieszczamy nadzienie jabłkowo - cebulowe. Posmaruj wierzch ryby olejem, aby łatwo się zrumienił. Aby sok z nadzienia nie wypływał z ryby, przymocuj krawędzie brzucha wykałaczkami.
Krok 5:
Zginamy folię w kształcie łodzi i przykrywamy rybę folią. Wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika do 180&039; przez 30 minut. Następnie zdejmij folię i gotuj przez około 20 minut. Gotowałem w trybie "góra-dół"na średnim poziomie, przestawiłem go na górny przez ostatnie 10 minut. Kiedy ryba prawie zaczęła się rumienić, jest gotowa, nie wysychaj. Od wielkości ryby i rodzaju piekarnika czas może się różnić.
Krok 6:
Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub warzyw. Schłodzone ryby są również smaczne, ale nie z lodówki. Bardzo udana wersja nadzienia; jabłko okazało się chrupiące, soczyste, słodkawe, harmonijnie połączone z delikatną ostrością cebuli i lekką pikantną nutą przypraw. W towarzystwie białego, delikatnego mięsa rybnego, pełna rozkoszy.
muksun / Coregonus muksun — - ryba słodkowodna z rodzaju siei z podrodziny siei z rodziny łososiowatych, uważana za cenną rybę komercyjną, przysmak.
żyje w syberyjskich rzekach, jeziorach i odsolonych zatokach Oceanu Arktycznego, a także występuje w słodkich wodach Ameryki Północnej.
muksun, podobnie jak większość mieszkańców północy, zawiera dużo tłuszczu, a szczególnie cenny jest lekkostrawny (do 98%).
oprócz niezbędnych wielonienasyconych kwasów omega-3, ryby zawierają wiele minerałów, witamin i aminokwasów, co pozwala na znaczną poprawę zdrowia.
ale podobnie jak inne ryby rzeczne, muksun jest podatny na inwazję pasożytów. Najczęściej ryby są sprzedawane w postaci zamrożonej, giną pod długotrwałym wpływem niskich temperatur, co czyni muksuna bezpiecznym dla zdrowia. / Dlatego lokalni rybacy zawsze najpierw zamrażają świeże ryby/.
przepisów na gotowanie jest wiele, ale nadal wolę te, w których ryby są poddawane działaniu ciepła.
muksun w piekarniku okazuje się soczysty i apetyczny, przy tej metodzie gotowania trudno go zepsuć.
podczas pieczenia ważne jest, aby nie wysuszyć ryby, wskazane jest również, aby nie przesadzić z przyprawami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g