marynowany kurczak w kefirze w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Umyj kurczaka i pokrój na kawałki
Krok 3:
Sól i pieprz
Krok 4:
Dodaj miód
Krok 5:
Wyciśnij czosnek przez prasę
Krok 6:
Dodaj sos sojowy
Krok 7:
Wlać kefir, dobrze wymieszać i posmarować każdy kawałek kurczaka. Wyślij do lodówki na 30 minut
Krok 8:
Umieść kurczaka w żaroodpornej patelni lub blasze do pieczenia i obficie polej marynatą. W razie potrzeby kurczaka można położyć na poduszce ziemniaczanej, a następnie natychmiast otrzymasz pełne, samowystarczalne danie. Przykryj folią lub pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 80 minut (jeśli kurczak jest domowej roboty, wystarczy 50 minut)
Krok 9:
Podawaj gotowego kurczaka z ziemniakami lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g