skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najlepiej jest użyć młodego królika. Pokrój tuszę na małe porcje. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Aby przygotować marynatę, połącz sos sojowy, śmietanę i musztardę w osobnej misce.
Krok 3:
Dodaj suche przyprawy i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Kawałki królika wymieszaj w marynacie, aby były równomiernie pokryte. Odstaw na 3-4 godziny, aby mięso się marynowało.
Krok 5:
Przykryj naczynie do pieczenia folią. Rozłóż marynowane mięso królika. Resztę marynaty wlej również do formy na mięso.
Krok 6:
Przykryj górę folią i schowaj krawędzie, aby mięso było dobrze zamknięte. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1,5 godziny. Przez ostatnie 30 minut piecz mięso bez folii, aby lekko się zrumieniło. Podawaj na gorąco. Smacznego!
korzystne właściwości królika znacznie przewyższają zwykłą wieprzowinę lub kurczaka. W gotowaniu mięsa królika nie ma nic skomplikowanego. Moim zdaniem jedyną wadą jest to, że mięso gotuje się wystarczająco długo, zanim stanie się delikatne, miękkie i rozpłynie się w ustach. Ale ponieważ piekarnik gotuje wszystko i nie trzeba nad nim stać, czas mija bardzo szybko. A zapachy wydobywające się z kuchni mówią same za siebie. Do tego przepisu możesz wziąć absolutnie dowolne części królika. Ale aby mięso było smaczne i pachnące, najlepiej marynować je przez kilka godzin. I możesz podać gotowe danie jako niezależne lub oprócz dowolnego przystawki. Polecam również uzupełnienie podania sałatką warzywną lub po prostu świeżymi warzywami. Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g