Królik w folii w piekarniku

bardzo zdrowe dietetyczne mięso królika! Mięso królika jest uważane za bardzo zdrowe i należy do diety. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale także przyjazny dla środowiska. I różni się od innych mięs składem. Nie zawiera cholesterolu i metali ciężkich. Doskonale przyswajalny przez nasz organizm. Bardzo przydatne jest podawanie go jako pierwszego mięsa uzupełniającego dla małych dzieci. Jest również popularny wśród alergików, diabetyków, nadciśnienia i osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Królik pomaga w regeneracji sił po chorobach i urazach.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 18 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 15 % 6 g
184 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najlepiej jest użyć młodego królika. Pokrój tuszę na małe porcje. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, połącz sos sojowy, śmietanę i musztardę w osobnej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suche przyprawy i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kawałki królika wymieszaj w marynacie, aby były równomiernie pokryte. Odstaw na 3-4 godziny, aby mięso się marynowało.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj naczynie do pieczenia folią. Rozłóż marynowane mięso królika. Resztę marynaty wlej również do formy na mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj górę folią i schowaj krawędzie, aby mięso było dobrze zamknięte. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1,5 godziny. Przez ostatnie 30 minut piecz mięso bez folii, aby lekko się zrumieniło. Podawaj na gorąco. Smacznego!

korzystne właściwości królika znacznie przewyższają zwykłą wieprzowinę lub kurczaka. W gotowaniu mięsa królika nie ma nic skomplikowanego. Moim zdaniem jedyną wadą jest to, że mięso gotuje się wystarczająco długo, zanim stanie się delikatne, miękkie i rozpłynie się w ustach. Ale ponieważ piekarnik gotuje wszystko i nie trzeba nad nim stać, czas mija bardzo szybko. A zapachy wydobywające się z kuchni mówią same za siebie. Do tego przepisu możesz wziąć absolutnie dowolne części królika. Ale aby mięso było smaczne i pachnące, najlepiej marynować je przez kilka godzin. I możesz podać gotowe danie jako niezależne lub oprócz dowolnego przystawki. Polecam również uzupełnienie podania sałatką warzywną lub po prostu świeżymi warzywami. Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy