cukinia pieczona w folii w piekarniku

bardzo smaczne i zdrowe danie, poczęstuj siebie i przyjaciół! Spośród wielu przepisów na gotowanie cukinii postanowiłem spróbować upiec je w folii. Przejrzałem kilka przepisów, wybrałem, gdzie wystarczy je pokroić, a następnie ułożyć warstwę pokrojonego mięsa, posypać startym serem i upiec w folii. Ale z jakiegoś powodu dusza chciała więcej piękna iz rozmachem, więc inne składniki były używane. Przepis jest prosty-robimy duże kanapki z cukinii, na których układamy warzywa jak pizzę i pieczemy. Ponieważ chciałem wypełnić pozostałą przestrzeń ziemniakami, dodałem do niej również koncentrat pomidorowy, koperek, ale możesz się bez tego obejść. Okazuje się, że pyszna zapiekanka warzywna z cukinią i filetem z kurczaka.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 41 % 7 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij folię na tyle, aby wyłożyć spód blachy do pieczenia i przykryć luźno cukinię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Myjemy cukinię, obieramy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Rozłóż na blasze do pieczenia, posyp solą i przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj filet z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie rozłóż filet z kurczaka na cukinii i posyp solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna warstwa to posiekana cebula. Możesz pokroić w pierścienie lub półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż paprykę pokrojoną w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidory o grubości 0,5 cm i pokrój w plasterki na pół. Rozłóż pomidory gęstą warstwą. Na tym etapie musisz również posolić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj twardy ser na grubej tarce i równomiernie rozprowadź na warstwie pomidorów. Posyp sezamem na wierzchu. Na tym etapie możesz już włożyć do piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ale postanowiłem wypełnić pozostałe miejsca na blasze do pieczenia ziemniakami. Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy, dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną cebulę i koperek. Dobrze wymieszaj na talerzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ziemniaki w przestrzeniach między cukinią, a także rozłóż kawałki roztopionego masła na całej blasze do pieczenia na ziemniakach. Chociaż warzywa powinny być pieczone pod folią we własnym soku, dodałam wodę do ziemniaków, ponieważ mogą być suche.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj folią, ale nie dociskaj jej do cukinii na wierzchu, ponieważ ser stopi się i przyklei do folii. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40-60 minut. Sprawdź gotowość na ziemniakach, u mnie ze wszystkich warzyw upiekł się najdłużej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie zdejmij folię, jeśli ser się do niej przykleił, ostrożnie ją usuń.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Cukinia pieczona w folii w piekarniku jest gotowa! Delikatnie przenieś je na talerz i wezwij wszystkich do stołu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój cukinię na porcje i rozłóż ziemniaki. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy