kurczak w kawałkach skórki z ziemniakami w piekarniku

apetyczna, chrupiąca skórka nie pozostawi nikogo obojętnym! Bardzo lubię szybkie potrawy gotowane w piekarniku. Czas aktywnego gotowania jest bardzo krótki i nie trzeba stać nad piekarnikiem. Zrobi to sama. Pozostaje tylko nie zapomnieć o czasie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 31 % 10 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować to danie, weź średniej wielkości ziemniaki, aby wszystkie bulwy były mniej więcej tej samej wielkości. Obierz i opłucz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki na plasterki. Spłucz, aby zmyć nadmiar skrobi. Następnie połóż na ręczniku papierowym i dobrze namocz całą wilgoć z ich powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż wszystkie plastry ziemniaków w misce. Wlać olej roślinny. Posyp solą, pieprzem, suchym czosnkiem i przyprawami do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki ziemniaków były równomiernie pokryte mieszanką. Następnie ułóż ziemniaki na przygotowanej wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz kawałki kurczaka i bardzo dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pozostałej mieszance oleju ziemniaczanego zwiń kawałki kurczaka. Upewnij się, że jest równomiernie pokryty olejem na całej powierzchni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kurczaka na blasze do pieczenia na ziemniakach. Rozłóż wszystko równomiernie na całej powierzchni blachy do pieczenia, aby zawartość leżała luźno. Umieść blachę do pieczenia z ziemniakami i kurczakiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40-50 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij blachę do pieczenia z gotowym naczyniem z piekarnika i ułóż na talerzach. Podczas serwowania możesz trochę posypać ziołami. Smacznego!

kurczak świetnie komponuje się z różnymi warzywami. Najczęstszym dodatkiem do niego są ziemniaki.
kurczaka z ziemniakami w piekarniku można gotować w kilku wersjach, uzyskując za każdym razem nowe danie o nowym smaku. Ale kurczak z apetyczną, chrupiącą skórką bije wszelkie rekordy popularności w naszej rodzinie.
dzięki temu, że ziemniaki i kawałki kurczaka są równomiernie pokryte olejem, podczas pieczenia wszystkie soki pozostają w kawałkach. Na zewnątrz tworzy się złota skorupa, a wewnątrz pozostaje delikatny miąższ.
to świetne danie zarówno na rodzinny obiad, jak i na ucztę dla przyjaciół.
dodaj trochę świeżych warzyw lub ziół do gotowego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy