skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzać. Lepiej jest użyć trybu konwekcji, jeśli jest on przewidziany w piekarniku. Umyj pory i pokrój w duże pierścienie . Oczyść grzyby z brudu na dole łodyg, delikatnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki średniej wielkości.
mięso z kurczaka można pobrać z dowolnej części, ale najłatwiej jest pracować z filetem z piersi. Białe mięso należy do kategorii dietetycznej, filet jest wygodny do krojenia i szybkiego gotowania.Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i szybko smaż, ciągle mieszając, aż kawałki staną się białe.
Dodaj pory i posiekane grzyby. Smażyć, aż warzywa będą miękkie i lekko złote. Dodaj mąkę w małych porcjach, dobrze wymieszaj, aby uniknąć pojawienia się grudek. Wlej mleko cienkim strumieniem, wymieszaj łopatką, aż będzie gładkie. Dodaj suche zioła i sól, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
podczas gdy kurczak i grzyby osiągną gotowość, zajmijmy się ziemniakami. Warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w pierścienie. Zetrzyj ser na grubej tarce. Mieszankę kurczaka i grzybów rozprowadzamy w żaroodpornej formie, równomiernie rozprowadzamy. Ziemniaki układamy w pierścienie na kurczaku, tak aby ziemniaki pokrywały zachodzące na siebie mięso i grzyby. Posyp serem i wyślij do piekarnika do pieczenia. Gotowość zależy od wyglądu sera, powinien upiec apetyczną skórkę i zacząć bulgotać. I oczywiście sprawdzamy ziemniaki pod kątem miękkości. W zależności od mocy piekarnika proces trwa 45-60 minut.
danie należy podawać na gorąco, natychmiast po zakończeniu procesu gotowania. Pozostawienie go w lodówce nie zepsuje smaku, ale ser straci ciągliwość i stwardnieje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g