filet z kurczaka z pieczarkami i ziemniakami w piekarniku

danie główne na rodzinny obiad. To jest pyszne! Filet z kurczaka z pieczarkami i ziemniakami w piekarniku to kolejne proste danie, które można przygotować nawet po ciężkim dniu pracy. A w dzień wolny jest idealny na wspólny posiłek z rodziną.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 36 % 8 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

włącz piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzać. Lepiej jest użyć trybu konwekcji, jeśli jest on przewidziany w piekarniku. Umyj pory i pokrój w duże pierścienie . Oczyść grzyby z brudu na dole łodyg, delikatnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki średniej wielkości.

mięso z kurczaka można pobrać z dowolnej części, ale najłatwiej jest pracować z filetem z piersi. Białe mięso należy do kategorii dietetycznej, filet jest wygodny do krojenia i szybkiego gotowania.Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Podgrzej patelnię olejem roślinnym i szybko smaż, ciągle mieszając, aż kawałki staną się białe.

Dodaj pory i posiekane grzyby. Smażyć, aż warzywa będą miękkie i lekko złote. Dodaj mąkę w małych porcjach, dobrze wymieszaj, aby uniknąć pojawienia się grudek. Wlej mleko cienkim strumieniem, wymieszaj łopatką, aż będzie gładkie. Dodaj suche zioła i sól, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

podczas gdy kurczak i grzyby osiągną gotowość, zajmijmy się ziemniakami. Warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w pierścienie. Zetrzyj ser na grubej tarce. Mieszankę kurczaka i grzybów rozprowadzamy w żaroodpornej formie, równomiernie rozprowadzamy. Ziemniaki układamy w pierścienie na kurczaku, tak aby ziemniaki pokrywały zachodzące na siebie mięso i grzyby. Posyp serem i wyślij do piekarnika do pieczenia. Gotowość zależy od wyglądu sera, powinien upiec apetyczną skórkę i zacząć bulgotać. I oczywiście sprawdzamy ziemniaki pod kątem miękkości. W zależności od mocy piekarnika proces trwa 45-60 minut.

danie należy podawać na gorąco, natychmiast po zakończeniu procesu gotowania. Pozostawienie go w lodówce nie zepsuje smaku, ale ser straci ciągliwość i stwardnieje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy