ziemniaki spiralnie na szaszłykach w piekarniku

ziemniak, który odleci pierwszy ze świątecznego stołu! Bardzo elegancka spirala ziemniaczana pieczona w piekarniku. Natychmiast przyciąga uwagę i jako pierwsza zostaje zjedzona przy stole. Proces gotowania wymaga trochę wysiłku, ale warto!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 61 % 17 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak pysznie upiec spiralne ziemniaki na świąteczny stół? Do tego dania lepiej jest użyć dużych bulw o owalnym kształcie. Gotujemy w tempie jednego dużego ziemniaka na osobę. Ziemniaki dokładnie umyć szczotką i spłukać czystą wodą. Wysusz bulwy papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przebij każdy ziemniak przez środek żelaznym szpikulcem. Do przepisu możesz użyć drewnianych szaszłyków, ale trochę trudniej jest przebić surowe ziemniaki, możesz złamać drewniany patyczek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrym małym nożem wykonaj nacięcie na ziemniaku, jak na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bez wyciągania noża pokrój ziemniaki wzdłuż spiralnie, stale opierając ostrze noża o szpikulec. Zrób rozmiar płytek ziemniaka około 0,7-1 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie lekko rozciągnij ziemniaki, aby zrobić spiralę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób to samo z resztą ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj marynatę. W małym pojemniku wymieszaj olej roślinny, sos sojowy, czarną i czerwoną mieloną paprykę. Obierz szczypiorek i przełóż przez prasę. Wyślij do marynaty, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać dowolną ulubioną przyprawę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj każdy ziemniak marynatą na zewnątrz i wewnątrz "sprężyny".

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj arkusz do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż szaszłyki z ziemniakami na arkuszu, Wyślij do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ziemniaków przygotuj posypkę. Wymieszaj drobno posiekane warzywa i ser. Do przepisu użyłam mieszanki mrożonych ziół prowansalskich i parmezanu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Każdą sprężynę posyp obficie ziołami i serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotową sprężynę można podawać na szaszłykach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lub ostrożnie wyjmij szaszłyki i lekko rozciągnij ziemniaki na talerzu, jak na zdjęciu. Efektowne i bardzo piękne!

aby równomiernie i ostrożnie pokroić ziemniaki, potrzebujesz umiejętności. Pierwsze ziemniaki mogą w ogóle nie działać, ale do trzeciej lub czwartej bulwy proces krojenia jest zwykle szybszy i lepszy.

takie ziemniaki wyglądają bardzo atrakcyjnie na świątecznym stole. Sprężyna jest bardzo smaczna na gorąco i na zimno.

smak gotowego ziemniaka zależy w dużej mierze od używanego sera i dostępnych warzyw.

musisz spróbować!

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy