skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak pysznie upiec spiralne ziemniaki na świąteczny stół? Do tego dania lepiej jest użyć dużych bulw o owalnym kształcie. Gotujemy w tempie jednego dużego ziemniaka na osobę. Ziemniaki dokładnie umyć szczotką i spłukać czystą wodą. Wysusz bulwy papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Przebij każdy ziemniak przez środek żelaznym szpikulcem. Do przepisu możesz użyć drewnianych szaszłyków, ale trochę trudniej jest przebić surowe ziemniaki, możesz złamać drewniany patyczek.
Krok 3:
Ostrym małym nożem wykonaj nacięcie na ziemniaku, jak na zdjęciu.
Krok 4:
Bez wyciągania noża pokrój ziemniaki wzdłuż spiralnie, stale opierając ostrze noża o szpikulec. Zrób rozmiar płytek ziemniaka około 0,7-1 cm.
Krok 5:
Następnie lekko rozciągnij ziemniaki, aby zrobić spiralę.
Krok 6:
Zrób to samo z resztą ziemniaków.
Krok 7:
Przygotuj marynatę. W małym pojemniku wymieszaj olej roślinny, sos sojowy, czarną i czerwoną mieloną paprykę. Obierz szczypiorek i przełóż przez prasę. Wyślij do marynaty, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać dowolną ulubioną przyprawę.
Krok 8:
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj każdy ziemniak marynatą na zewnątrz i wewnątrz "sprężyny".
Krok 9:
Przykryj arkusz do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż szaszłyki z ziemniakami na arkuszu, Wyślij do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Krok 10:
Podczas pieczenia ziemniaków przygotuj posypkę. Wymieszaj drobno posiekane warzywa i ser. Do przepisu użyłam mieszanki mrożonych ziół prowansalskich i parmezanu.
Krok 11:
Każdą sprężynę posyp obficie ziołami i serem.
Krok 12:
Wyślij ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Krok 13:
Gotową sprężynę można podawać na szaszłykach.
Krok 14:
Lub ostrożnie wyjmij szaszłyki i lekko rozciągnij ziemniaki na talerzu, jak na zdjęciu. Efektowne i bardzo piękne!
aby równomiernie i ostrożnie pokroić ziemniaki, potrzebujesz umiejętności. Pierwsze ziemniaki mogą w ogóle nie działać, ale do trzeciej lub czwartej bulwy proces krojenia jest zwykle szybszy i lepszy.
takie ziemniaki wyglądają bardzo atrakcyjnie na świątecznym stole. Sprężyna jest bardzo smaczna na gorąco i na zimno.
smak gotowego ziemniaka zależy w dużej mierze od używanego sera i dostępnych warzyw.
musisz spróbować!
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g