skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczkę marchewkową z orzechami włoskimi? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz marchewki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny zapach. Podczas smażenia ciągle mieszaj orzechy, aby się nie przypaliły. Wyłączając ogień, natychmiast wlej orzechy do innego naczynia, ponieważ zaczną się palić na gorącej patelni.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, weź dowolną głęboką miskę, aby wygodnie było w niej wyrabiać ciasto. Wszystko zostanie wymieszane ręcznie, więc nie bój się, że rozpryski się rozpadną. Obrane marchewki zetrzyj na drobnej lub średniej tarce bezpośrednio do miski.
Krok 3:
Następnie dodaj jajka i trochę mielonego cynamonu do startej marchewki. Jeśli lubisz bogaty aromat cynamonu, możesz dodać więcej. Uwielbiam jej lekki, dyskretny zapach.
Krok 4:
Przesiej mąkę do ciasta przez sito, aby nasycić ją tlenem. Wlej olej roślinny do miski z marchewką. Następnie dodaj cukier i mąkę z sodą. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, trzepaczką lub drewnianą szpatułką.
Krok 5:
Ciasto jest dość grube. Wlej do niego prażone orzechy i wymieszaj.
Krok 6:
Przenieś gotowe ciasto do odpowiedniego naczynia do pieczenia nasmarowanego niewielką ilością oleju roślinnego. Może być szklany, ceramiczny, silikonowy lub, jak mój, jednorazowy z folii.
Krok 7:
Piecz babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Przebij babeczkę drewnianym szpikulcem i sprawdź, czy jest gotowa. Powinien pozostać suchy podczas wyciągania. Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 8:
Schłodzoną babeczkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować kremem i jagodami. Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g