skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z kurczaka z pieczarkami w piekarniku? Przygotuj składniki. Użyłem młodej cebuli (białej części), ale możesz wziąć zwykłą cebulę. Obierz łuski. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Pokrój w cienkie pierścienie.
Krok 2:
Dokładnie spłucz świeże grzyby z ziemi. Połóż na ręczniku kuchennym. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach. Pokrój grzyby na małe kostki.
Krok 3:
Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię i dobrze podgrzej. Zrozumienie, czy olej wystarczająco się rozgrzał, może być bardzo proste. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż cebulę i grzyby i smaż je do miękkości na średnim ogniu. Sól, pieprz do smaku.
Krok 4:
Dobrze opłucz filety z kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Oczyść z folii. Pokrój na małe kawałki. Przenieś mięso do miski, pieprz, dodaj przyprawę do kurczaka. Wymieszaj, dokręć folią spożywczą i wyślij do lodówki na 15 minut. Przed użyciem gotowych przypraw koniecznie przeczytaj skład. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli mięsa, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
Krok 5:
Wybierz pyszny twardy ser (na przykład "rosyjski", "Emental"), najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze topi się w piekarniku. Zetrzyj go na drobnej tarce.
Krok 6:
Weź formę z wysokimi bokami, która pasuje do naczynia. Odpowiednia jest każda forma żaroodporna szklana, ceramiczna, silikonowa, metalowa. Połóż połowę smażonych grzybów z cebulą na dnie.
Krok 7:
Ułóż kurczaka na wierzchu i równomiernie rozprowadź na grzybach.
Krok 8:
Połóż pozostałe grzyby na kurczaku.
Krok 9:
Polej je kwaśną śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu będzie zależeć od stopnia zawartości tłuszczu w użytych produktach. Możesz go zastąpić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 10:
Posyp tartym serem.
Krok 11:
Piecz naczynie w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jak sprawdzić gotowość? Ser się rozpuści, a kurczak zrumieni się na wierzchu. Miąższ powinien być łatwo przebity nożem i wypłynie przezroczysty sok. Danie wygląda niesamowicie apetycznie - z zapiekaną skórką serową i przyjemnym aromatem! Przed podaniem posyp filety posiekanymi ziołami (koperek, natka pietruszki). Podawaj na gorąco. Jako dodatek przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g