filet z kurczaka z pieczarkami w piekarniku

Filet z kurczaka z grzybami pod skórką serową-smaczny i szybki. Użyłem produktów dla niewielkiej liczby osób, ale możesz kilkakrotnie zwiększyć ich liczbę i użyć formy do gotowania znacznie więcej. Danie jest samowystarczalne, ale jeśli chcesz, możesz przygotować dowolny dodatek. Spróbuj!
SiyanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 4 % 1 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z kurczaka z pieczarkami w piekarniku? Przygotuj składniki. Użyłem młodej cebuli (białej części), ale możesz wziąć zwykłą cebulę. Obierz łuski. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Pokrój w cienkie pierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz świeże grzyby z ziemi. Połóż na ręczniku kuchennym. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste. Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach. Pokrój grzyby na małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię i dobrze podgrzej. Zrozumienie, czy olej wystarczająco się rozgrzał, może być bardzo proste. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół niej zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Ułóż cebulę i grzyby i smaż je do miękkości na średnim ogniu. Sól, pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze opłucz filety z kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Oczyść z folii. Pokrój na małe kawałki. Przenieś mięso do miski, pieprz, dodaj przyprawę do kurczaka. Wymieszaj, dokręć folią spożywczą i wyślij do lodówki na 15 minut. Przed użyciem gotowych przypraw koniecznie przeczytaj skład. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli mięsa, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wybierz pyszny twardy ser (na przykład "rosyjski", "Emental"), najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze topi się w piekarniku. Zetrzyj go na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź formę z wysokimi bokami, która pasuje do naczynia. Odpowiednia jest każda forma żaroodporna szklana, ceramiczna, silikonowa, metalowa. Połóż połowę smażonych grzybów z cebulą na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kurczaka na wierzchu i równomiernie rozprowadź na grzybach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pozostałe grzyby na kurczaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej je kwaśną śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu będzie zależeć od stopnia zawartości tłuszczu w użytych produktach. Możesz go zastąpić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp tartym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz naczynie w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jak sprawdzić gotowość? Ser się rozpuści, a kurczak zrumieni się na wierzchu. Miąższ powinien być łatwo przebity nożem i wypłynie przezroczysty sok. Danie wygląda niesamowicie apetycznie - z zapiekaną skórką serową i przyjemnym aromatem! Przed podaniem posyp filety posiekanymi ziołami (koperek, natka pietruszki). Podawaj na gorąco. Jako dodatek przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g

Podobne przepisy