chleb owocowy w piekarniku

bardzo smaczne i przewiewne wypieki z kawałkami owoców!
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 66 % 41 g
319 kcal
IG: 13 / 5 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

moim hobby jest zbieranie przepisów kulinarnych z różnych krajów. Ten przepis kuchni argentyńskiej przypomniał mi przepis na ciasto, ale różni się nieco zestawem owoców.
100 gr. roztop masło z mlekiem, dodaj 100 gr. cukru, gdy mieszanina lekko ostygnie dodaj drożdże i mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić na czterdzieści minut w ciepłym miejscu. Pozostałe masło i cukier zmielić, dodać jajka, miód, wermut, wanilinę, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Połącz ciasto z mieszanką miodowo-maślaną, orzechami i owocami (grubo posiekanymi i obtoczonymi w niewielkiej ilości mąki) ponownie przykryj folią i odstaw na chwilę. Wyłożyć wysokie okrągłe kształty papierem do gotowania (można użyć specjalnych form papierowych), nasmarować olejem i wypełnić 2/3 ciasta. Piec w piekarniku przez 45 minut w 180 C*. Sprawdź gotowość chleba długim drewnianym patyczkiem (używam do tego drobno toczonej chińskiej pałeczki). Upieczony i lekko schłodzony chleb owocowy pokroić na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Figi - 49   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Wermut - 120   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy