skład / składniki
metoda gotowania
moim hobby jest zbieranie przepisów kulinarnych z różnych krajów. Ten przepis kuchni argentyńskiej przypomniał mi przepis na ciasto, ale różni się nieco zestawem owoców.
100 gr. roztop masło z mlekiem, dodaj 100 gr. cukru, gdy mieszanina lekko ostygnie dodaj drożdże i mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić na czterdzieści minut w ciepłym miejscu. Pozostałe masło i cukier zmielić, dodać jajka, miód, wermut, wanilinę, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Połącz ciasto z mieszanką miodowo-maślaną, orzechami i owocami (grubo posiekanymi i obtoczonymi w niewielkiej ilości mąki) ponownie przykryj folią i odstaw na chwilę. Wyłożyć wysokie okrągłe kształty papierem do gotowania (można użyć specjalnych form papierowych), nasmarować olejem i wypełnić 2/3 ciasta. Piec w piekarniku przez 45 minut w 180 C*. Sprawdź gotowość chleba długim drewnianym patyczkiem (używam do tego drobno toczonej chińskiej pałeczki). Upieczony i lekko schłodzony chleb owocowy pokroić na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Figi - 49 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Wermut - 120 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g