skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec soczyste piersi z kurczaka w piekarniku z majonezem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania możesz wziąć filet z kurczaka bez skóry i kości lub użyć całych piersi z kurczaka ze skórą. Można je pozostawić w całości lub przeciąć wzdłuż na pół. Pamiętaj jednak, że waga piersi z kością będzie większa niż tylko filet, więc oblicz liczbę porcji nie na podstawie wagi kurczaka, ale na podstawie liczby połówek piersi (1 połowa - 1 porcja).
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Pokrój całą główkę czosnku wzdłuż na dwie połówki.
Krok 4:
Obierz pozostałe dwa ząbki czosnku i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
W majonezie dodaj przyprawy do kurczaka, curry, mielony czarny pieprz, sól i posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Używając gotowej mieszanki przypraw do kurczaka, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 6:
Posmaruj piersi kurczaka ze wszystkich stron sosem majonezowym i pozostaw do marynowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli planujesz marynować mięso dłużej, włóż je do lodówki.
Krok 7:
Umieść kurczaka w majonezie w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Posmaruj wierzch pozostałym sosem w misce. Połóż posiekaną główkę czosnku obok siebie. Umieść piersi z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 40-45 minut. Jeśli masz mięso z kością, może to zająć trochę więcej czasu. Skoncentruj się na czasie na swoim piekarniku. Jeśli mięso zacznie się palić, ale nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią.
Krok 8:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g