piersi z kurczaka w piekarniku z majonezem

najprostszy i najłatwiejszy sposób przygotowania fileta z kurczaka. Aby piersi z kurczaka pieczone w piekarniku zachowały soczystość i nabrały smaku, nie potrzebujesz złożonej marynaty. Wręcz przeciwnie, używamy minimum składników. Po prostu posmaruj ptaka majonezem z czosnkiem i przyprawami i pozostaw na chwilę do marynowania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 21 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 7 % 2 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczyste piersi z kurczaka w piekarniku z majonezem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania możesz wziąć filet z kurczaka bez skóry i kości lub użyć całych piersi z kurczaka ze skórą. Można je pozostawić w całości lub przeciąć wzdłuż na pół. Pamiętaj jednak, że waga piersi z kością będzie większa niż tylko filet, więc oblicz liczbę porcji nie na podstawie wagi kurczaka, ale na podstawie liczby połówek piersi (1 połowa - 1 porcja).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój całą główkę czosnku wzdłuż na dwie połówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz pozostałe dwa ząbki czosnku i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W majonezie dodaj przyprawy do kurczaka, curry, mielony czarny pieprz, sól i posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Używając gotowej mieszanki przypraw do kurczaka, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj piersi kurczaka ze wszystkich stron sosem majonezowym i pozostaw do marynowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli planujesz marynować mięso dłużej, włóż je do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść kurczaka w majonezie w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Posmaruj wierzch pozostałym sosem w misce. Połóż posiekaną główkę czosnku obok siebie. Umieść piersi z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 40-45 minut. Jeśli masz mięso z kością, może to zająć trochę więcej czasu. Skoncentruj się na czasie na swoim piekarniku. Jeśli mięso zacznie się palić, ale nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy