kruche ciasto z nektarynkami w piekarniku

delikatny, kruchy, z soczystym nadzieniem i kremowym smakiem! Ciasto kruche z nektarynami do pieczenia w piekarniku jest łatwe i proste. Nie zajmuje dużo czasu. Pyszne, pachnące wypieki będą gotowe w ciągu maksymalnie półtorej godziny. I możesz wziąć dowolne owoce: morele, śliwki, brzoskwinie lub gruszki.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 58 % 30 g
290 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasto z nektarynkami w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do szerokiej miski z wysokimi bokami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do mąki, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do suchych składników ułóż zmiękczone masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj wszystko, aż uzyskasz okruchy masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małej misce ubij widelcem jajko solą, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ubite jajko do powstałego okruchu. Najpierw wymieszaj łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie szybko zagnieść ciasto rękami. Długie zagniatanie ciasta nie jest konieczne. Zbierz go w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nektaryny do nadzienia weź dojrzałe, ale nie dojrzałe, aby po pokrojeniu zachowały swój kształt. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym. Zamiast skrobi kukurydzianej możesz wziąć ziemniaki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj nektaryny, osusz. Pokrój każdy owoc na pół, usuń pestkę. Pokrój nektaryny w kliny o średniej grubości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do nadzienia połącz mascarpone, cukier puder, wanilinę, skrobię kukurydzianą i część ubitego jajka. Pozostaw mniej niż połowę jajka, aby posmarować ciasto na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Składniki nadzienia dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie i płynne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę o grubości około 0,5 cm można rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Rozmiar formacji powinien być większy niż średnica formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia, rozłóż je na dnie i bokach. Mam średnicę formy 20 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Polej ciasto nadzieniem mascarpone.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż kliny nektarynek na nadzieniu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Opuść ciasto z boków formy na nadzienie, lekko dociśnij.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj boki ciasta pozostałym ubitym jajkiem i posyp cukrem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Natychmiast piecz ciasto z nektarynkami w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut. Ciasto powinno się zarumienić, a owoce powinny stać się miękkie. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, całkowicie ostudź, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g

Podobne przepisy