skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasto z nektarynkami w piekarniku? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do szerokiej miski z wysokimi bokami.
Krok 3:
Dodaj cukier do mąki, wymieszaj.
Krok 4:
Do suchych składników ułóż zmiękczone masło.
Krok 5:
Zetrzyj wszystko, aż uzyskasz okruchy masła.
Krok 6:
W małej misce ubij widelcem jajko solą, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Dodaj ubite jajko do powstałego okruchu. Najpierw wymieszaj łyżką.
Krok 8:
Następnie szybko zagnieść ciasto rękami. Długie zagniatanie ciasta nie jest konieczne. Zbierz go w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 9:
Nektaryny do nadzienia weź dojrzałe, ale nie dojrzałe, aby po pokrojeniu zachowały swój kształt. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym. Zamiast skrobi kukurydzianej możesz wziąć ziemniaki.
Krok 10:
Umyj nektaryny, osusz. Pokrój każdy owoc na pół, usuń pestkę. Pokrój nektaryny w kliny o średniej grubości.
Krok 11:
Do nadzienia połącz mascarpone, cukier puder, wanilinę, skrobię kukurydzianą i część ubitego jajka. Pozostaw mniej niż połowę jajka, aby posmarować ciasto na wierzchu.
Krok 12:
Składniki nadzienia dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie i płynne.
Krok 13:
Schłodzone ciasto rozwałkować na warstwę o grubości około 0,5 cm można rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Rozmiar formacji powinien być większy niż średnica formy.
Krok 14:
Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia, rozłóż je na dnie i bokach. Mam średnicę formy 20 cm.
Krok 15:
Polej ciasto nadzieniem mascarpone.
Krok 16:
Połóż kliny nektarynek na nadzieniu.
Krok 17:
Opuść ciasto z boków formy na nadzienie, lekko dociśnij.
Krok 18:
Posmaruj boki ciasta pozostałym ubitym jajkiem i posyp cukrem.
Krok 19:
Natychmiast piecz ciasto z nektarynkami w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 35 minut. Ciasto powinno się zarumienić, a owoce powinny stać się miękkie. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika.
Krok 20:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, całkowicie ostudź, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g