kapuśniak z kiszonej kapusty w piekarniku w garnku

gęste, doskonałe, bogate, najsmaczniejsze! Kapuśniak z kiszonej kapusty w piekarniku w garnku okazuje się bez przesady niesamowity. Są bardzo pożywne i sycące i nadają się na pełny posiłek dla całej rodziny. Podczas gdy marnieją w piekarniku, wypełniają cały dom aromatami!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 41 % 9 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kapuśniak z kiszonej kapusty w piekarniku w garnku? Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przepisu. Możesz użyć dowolnego mięsa. Szczególnie smaczna zupa pochodzi z wołowiny na kości. Kapustę można stosować kiszoną z marchewką lub bez marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Umyj mięso pod bieżącą wodą. Wyślij mięso, jedną cebulę i marchewkę na patelnię. Napełnij zimną wodą i umieść na kuchence na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń powstałą pianę, zmniejsz płomień do minimum i gotuj bulion przez około 1-1, 5 godziny. Następnie wyjmij mięso, lekko ostudź i pokrój na małe kawałki. Usuń cebulę i marchewkę z bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię z grubym dnem wyślij kapustę, masło, koncentrat pomidorowy, kminek i nasiona kopru. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę, mieszaj wszystko i sprawdź, czy kapusta się nie pali. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wrzącej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na osobnej patelni na oleju roślinnym podsmaż drugą drobno posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodaj mąkę i ciągle mieszając, gotuj jeszcze przez kilka sekund.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż ziemniaki na dnie glinianego garnka (lub Kazanka).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dalej wołowina i smażona cebula.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kapustę i liść laurowy do garnka. Wlać bulion. Nie wlewaj bulionu do samych krawędzi, w przeciwnym razie podczas gotowania wylewa się z garnka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij kapuśniak do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180-200 stopni doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ciepło piekarnika do 150-170 stopni. Gotuj kapuśniak przez około 1,5 -2 godziny, skup się na możliwościach piekarnika i gotowości ziemniaków. Ważne jest, aby bulion nie bulgotał intensywnie. Zupa w garnkach powinna marnieć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz warzywa i drobno posiekaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj zioła i posiekany czosnek do gotowej zupy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Można podawać od razu lub pozostawić gotową kapuśniak na zimno przez noc. Do zupy podawaj świeżą śmietanę i mielony ziele angielskie.

do przygotowania kapusty użyłem kapusty fermentowanej w dębowej beczce, według tego przepisu .

ile wody wziąć do przygotowania bulionu? Ilość zależy całkowicie od preferencji smakowych. Zużyłem nieco mniej niż 2 litry na określoną ilość produktów. Tomila kapuśniak w dwóch doniczkach każdy o objętości 1-1, 5 litra. 

pod koniec gotowania spróbuj zupy na soli i w razie potrzeby dosolij. Zwykle nie dodaję soli, ponieważ kapusta kiszona jest solona sama w sobie. 

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy