skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kapuśniak z kiszonej kapusty w piekarniku w garnku? Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przepisu. Możesz użyć dowolnego mięsa. Szczególnie smaczna zupa pochodzi z wołowiny na kości. Kapustę można stosować kiszoną z marchewką lub bez marchewki.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Umyj mięso pod bieżącą wodą. Wyślij mięso, jedną cebulę i marchewkę na patelnię. Napełnij zimną wodą i umieść na kuchence na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń powstałą pianę, zmniejsz płomień do minimum i gotuj bulion przez około 1-1, 5 godziny. Następnie wyjmij mięso, lekko ostudź i pokrój na małe kawałki. Usuń cebulę i marchewkę z bulionu.
Krok 3:
Na patelnię z grubym dnem wyślij kapustę, masło, koncentrat pomidorowy, kminek i nasiona kopru. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę, mieszaj wszystko i sprawdź, czy kapusta się nie pali. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wrzącej wody.
Krok 4:
Na osobnej patelni na oleju roślinnym podsmaż drugą drobno posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodaj mąkę i ciągle mieszając, gotuj jeszcze przez kilka sekund.
Krok 5:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na duże kawałki.
Krok 6:
Połóż ziemniaki na dnie glinianego garnka (lub Kazanka).
Krok 7:
Dalej wołowina i smażona cebula.
Krok 8:
Dodaj kapustę i liść laurowy do garnka. Wlać bulion. Nie wlewaj bulionu do samych krawędzi, w przeciwnym razie podczas gotowania wylewa się z garnka.
Krok 9:
Wyślij kapuśniak do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180-200 stopni doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ciepło piekarnika do 150-170 stopni. Gotuj kapuśniak przez około 1,5 -2 godziny, skup się na możliwościach piekarnika i gotowości ziemniaków. Ważne jest, aby bulion nie bulgotał intensywnie. Zupa w garnkach powinna marnieć.
Krok 10:
Opłucz warzywa i drobno posiekaj.
Krok 11:
Dodaj zioła i posiekany czosnek do gotowej zupy.
Krok 12:
Można podawać od razu lub pozostawić gotową kapuśniak na zimno przez noc. Do zupy podawaj świeżą śmietanę i mielony ziele angielskie.
do przygotowania kapusty użyłem kapusty fermentowanej w dębowej beczce,
według tego przepisu
.
ile wody wziąć do przygotowania bulionu? Ilość zależy całkowicie od preferencji smakowych. Zużyłem nieco mniej niż 2 litry na określoną ilość produktów. Tomila kapuśniak w dwóch doniczkach każdy o objętości 1-1, 5 litra.
pod koniec gotowania spróbuj zupy na soli i w razie potrzeby dosolij. Zwykle nie dodaję soli, ponieważ kapusta kiszona jest solona sama w sobie.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g