skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki z fileta z kurczaka? Przygotuj wskazane składniki. Weź filet wciąż świeży. Wziąłem suche przyprawy specjalnie do kurczaka, ale możesz wziąć inne według własnego gustu. Majonez można oczywiście zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, ale najpierw spróbuj go ugotować, a następnie eksperymentuj. Drewniane szaszłyki należy wziąć w takim rozmiarze, aby można je było później umieścić na bokach naczynia do pieczenia.
Krok 2:
Wlej wodę do głębokiej miski lub naczynia do pieczenia i umieść tam drewniany szpikulec. Dzięki tej procedurze mięso ze szaszłyków będzie łatwiejsze do usunięcia.
Krok 3:
Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso z kurczaka na duże kawałki, gdzieś 3 na 3 cm.
Krok 4:
W głębokiej misce połącz majonez, musztardę, suche przyprawy oraz odrobinę soli i czarnego mielonego pieprzu. W razie potrzeby posmakuj i dosol. Włóż pokrojony filet z kurczaka do miski z marynatą i wymieszaj. Pozostaw marynowanego kurczaka na stole na pół godziny lub dłużej. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym bardziej soczysty będzie Kebab.
Krok 5:
Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni w trybie konwekcja góra / dół - jest to jeden z warunków pomyślnego wyniku. Na mokrych drewnianych szaszłykach nakłuć marynowane mięso. Wlej wodę do naczynia do pieczenia (lub zostaw ten, w którym były szaszłyki) - gdzieś widziałem tę informację i myślę, że to również wpływa na dobry wynik; połóż szaszłyk na bokach. Umieść formę z kebabem w piekarniku na 15-20 minut.
Krok 6:
Wyjmij gotowy szaszłyk z kurczaka z piekarnika, połóż na talerzu i natychmiast podawaj. To na gorąco takie mięso będzie smaczne i soczyste.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g