skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić rybę flądrę pieczoną z pomidorami w piekarniku? Więc na początek weź flądrę, umyj ją, odetnij głowę, wypatrosz i obierz. Teraz sól i pieprz flądrę do smaku, wyciśnij sok z połowy cytryny i polej nią rybę. Następnie włóż rybę do lodówki na około 2-3 godziny do marynowania. W tym czasie pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę. Po 2-3 godzinach wyjmij rybę, włóż do naczynia do pieczenia, wcześniej lekko nasmarowanego olejem. Następnie ułóż przygotowane pomidory na flądrze. Następnie włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i podawaj. Jestem pewien, że ty i twoi bliscy pokochacie to danie! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g