ryba flądra pieczona z pomidorami w piekarniku

miłośnicy ryb docenią! Prosty przepis dla smakoszy! Wiele gospodyń domowych nigdy nie gotuje jedzenia z ryb takich jak flądra i moim zdaniem na próżno. Niepokoi większość jego niezwykłego wyglądu dla Rosjanina i dość niskiej ceny. Ale w rzeczywistości ta ryba jest bardzo smaczna, a także zdrowa. A teraz chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na flądrę pieczoną z pomidorami.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 10 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 13 % 2 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

jak zrobić rybę flądrę pieczoną z pomidorami w piekarniku? Więc na początek weź flądrę, umyj ją, odetnij głowę, wypatrosz i obierz. Teraz sól i pieprz flądrę do smaku, wyciśnij sok z połowy cytryny i polej nią rybę. Następnie włóż rybę do lodówki na około 2-3 godziny do marynowania. W tym czasie pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę. Po 2-3 godzinach wyjmij rybę, włóż do naczynia do pieczenia, wcześniej lekko nasmarowanego olejem. Następnie ułóż przygotowane pomidory na flądrze. Następnie włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i podawaj. Jestem pewien, że ty i twoi bliscy pokochacie to danie! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy