mięso z bakłażanem i pomidorami w piekarniku

mieszanka warzyw i drobiu będzie świetną kolacją! Mięso z bakłażanem i pomidorami pieczone w piekarniku okazuje się bardzo soczyste, delikatne i pachnące. Przed gotowaniem lepiej namoczyć bakłażana w osolonej wodzie, aby gotowe danie nie było gorzkie.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 22 % 4 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Umyj bakłażana, pokrój w podłużne kostki, włóż do miski, zalej zimną wodą, trochę soli, pozostaw na pół godziny, a następnie usuń i wyciśnij z wilgoci.

2. Mój filet z kurczaka, pokroić w paski. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Umyj paprykę, Usuń torebkę nasienną, pokrój w cienkie kostki. Umyj pomidory, pokrój w plasterki. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce.

3. Wszystkie składniki układamy w naczyniu do pieczenia, lekko podlewamy olejem roślinnym, solą i pieprzem do smaku, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

4. Pieczemy warzywa z mięsem przez 60 minut.

5. Umyj świeżą pietruszkę, pokrój nożem, Dodaj do gotowego naczynia podczas serwowania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy