mięso z bakłażanem i pomidorami w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj bakłażana, pokrój w podłużne kostki, włóż do miski, zalej zimną wodą, trochę soli, pozostaw na pół godziny, a następnie usuń i wyciśnij z wilgoci.
2. Mój filet z kurczaka, pokroić w paski. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Umyj paprykę, Usuń torebkę nasienną, pokrój w cienkie kostki. Umyj pomidory, pokrój w plasterki. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce.
3. Wszystkie składniki układamy w naczyniu do pieczenia, lekko podlewamy olejem roślinnym, solą i pieprzem do smaku, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
4. Pieczemy warzywa z mięsem przez 60 minut.
5. Umyj świeżą pietruszkę, pokrój nożem, Dodaj do gotowego naczynia podczas serwowania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g