skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczysty suflet z cukinii w piekarniku? Przepis jest bardzo prosty, choć składa się z kilku etapów. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam młodą delikatną cukinię, ale możesz je zastąpić zwykłą jasnozieloną młodą cukinią. Ogólnie rzecz biorąc, do tego przepisu lepiej jest użyć młodej małej cukinii. Jeśli jajka są małe, weź 1 więcej. Parmezan można zastąpić innym niedrogim twardym serem do smaku.
Krok 2:
Podziel jajka na białka i żółtka. Włóż białka do lodówki, aż będą potrzebne.
Krok 3:
Cukinię umyj i dokładnie wyszoruj szczotką, jeśli planujesz zetrzeć warzywa ze skórką. Cukinię osuszyć. Zetrzyj razem ze skórką, tak jak ja, lub bez.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Włóż startą cukinię i gotuj na średnim ogniu, mieszając, przez 10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 5:
Podczas duszenia cukinii połącz mleko i mąkę na patelni. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu przez 1-2 minuty lub dłużej. Mieszanina powinna dobrze zgęstnieć. Jeśli w tym procesie nie udało Ci się uniknąć grudek, przetrzyj masę przez sito. Jeśli nie masz pod ręką mąki kukurydzianej, zastąp ją 1-1, 5 łyżki.zwykła pszenica.
Krok 6:
Na patelnię z duszoną cukinią dodaj mieszankę mleka kukurydzianego, żółtka, starty parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Ubij białka mikserem w puszystą, mocną pianę. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, proteiny nie zostaną pokonane tak, jak powinny. Podczas obracania miski proteiny nie powinny z niej wypadać.
Krok 8:
Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy cukinii.
Krok 9:
Przenieś masę do wysmarowanych olejem roślinnym foremek do pieczenia. Umieść suflet z cukinii w piekarniku nagrzanym do 180°C na 25-30 minut. Czas pieczenia może być nieco krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika. Suflet powinien lekko wzrosnąć i zarumienić się.
Krok 10:
Gotowy suflet po wyjęciu z piekarnika spadnie na środek - to normalne. Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g