suflet z cukinii w piekarniku

najsmaczniejsze, delikatne, soczyste-święto każdego dnia! Suflet z cukinii w piekarniku można przygotować na świąteczny rodzinny obiad. Może to być gorąca przekąska lub drugie danie. Ponadto można go bezpiecznie podać małemu dziecku!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 26 % 5 g
106 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczysty suflet z cukinii w piekarniku? Przepis jest bardzo prosty, choć składa się z kilku etapów. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mam młodą delikatną cukinię, ale możesz je zastąpić zwykłą jasnozieloną młodą cukinią. Ogólnie rzecz biorąc, do tego przepisu lepiej jest użyć młodej małej cukinii. Jeśli jajka są małe, weź 1 więcej. Parmezan można zastąpić innym niedrogim twardym serem do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Włóż białka do lodówki, aż będą potrzebne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię umyj i dokładnie wyszoruj szczotką, jeśli planujesz zetrzeć warzywa ze skórką. Cukinię osuszyć. Zetrzyj razem ze skórką, tak jak ja, lub bez.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Włóż startą cukinię i gotuj na średnim ogniu, mieszając, przez 10 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas duszenia cukinii połącz mleko i mąkę na patelni. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu przez 1-2 minuty lub dłużej. Mieszanina powinna dobrze zgęstnieć. Jeśli w tym procesie nie udało Ci się uniknąć grudek, przetrzyj masę przez sito. Jeśli nie masz pod ręką mąki kukurydzianej, zastąp ją 1-1, 5 łyżki.zwykła pszenica.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię z duszoną cukinią dodaj mieszankę mleka kukurydzianego, żółtka, starty parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij białka mikserem w puszystą, mocną pianę. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, proteiny nie zostaną pokonane tak, jak powinny. Podczas obracania miski proteiny nie powinny z niej wypadać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy cukinii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś masę do wysmarowanych olejem roślinnym foremek do pieczenia. Umieść suflet z cukinii w piekarniku nagrzanym do 180°C na 25-30 minut. Czas pieczenia może być nieco krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika. Suflet powinien lekko wzrosnąć i zarumienić się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy suflet po wyjęciu z piekarnika spadnie na środek - to normalne. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy