zapiekanka z twarogu ze skondensowanym mlekiem w piekarniku

jedno z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych dań z twarogu! Dania z twarogu w naszej rodzinie są zawsze bardzo popularne. Oprócz znanych serników bardzo lubimy różne zapiekanki z twarogu. Jedną z najsmaczniejszych jest zapiekanka z twarogu na skondensowanym mleku. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 44 % 19 g
228 kcal
IG: 0 / 21 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W odpowiedniej misce do ubijania połącz twaróg i jajka. Wymieszaj wszystko mikserem. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, przetrzyj twaróg przez sito. Lub po prostu uderz blenderem zanurzeniowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masa twarogowa powinna wyglądać jak makaron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj odpowiednią ilość skondensowanego mleka do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj szczyptę sody i kaszy manny. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i lekko posyp bułką tartą. Jest to konieczne, aby gotową zapiekankę można było łatwo oddzielić od boków i dnia formy. Włóż gotowe ciasto twarogowe do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 40-50 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowa zapiekanka zmieni kolor na złoty. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę. Pokrój zapiekankę na kawałki, ułóż na talerzach i poczęstuj się. Uzupełnij zapiekankę kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Smacznego!

do przygotowania zapiekanki można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale aby uzyskać bardziej przewiewne i delikatne danie, użyj grubszego twarogu. Z beztłuszczowego twarogu zapiekanka jest sucha i nieco sztywna.
Zwykle gotuję zapiekanki w piekarniku. Ale można go również ugotować w powolnej kuchence-bardzo ostrożnie traktuje ciasta twarogowe.
aby urozmaicić smak, do zapiekanki można dodać różne owoce lub jagody. Jest bardzo smaczny z wiśniami lub jabłkami.
z twarogiem w formie zapiekanki możesz z łatwością nakarmić dzieci. Każde dziecko powie, że zapiekanka z twarogu jest bardzo smaczna. Tak, sami pamiętamy jej smak od przedszkola, gdzie była nieodłącznym atrybutem stołu.
możesz ugotować zapiekankę z twarogu na popołudniową przekąskę.
nawet po odstawieniu i schłodzeniu zapiekanka pozostaje pyszna. Wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej i polać kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy