skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W odpowiedniej misce do ubijania połącz twaróg i jajka. Wymieszaj wszystko mikserem. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, przetrzyj twaróg przez sito. Lub po prostu uderz blenderem zanurzeniowym.
Krok 2:
Masa twarogowa powinna wyglądać jak makaron.
Krok 3:
Następnie dodaj odpowiednią ilość skondensowanego mleka do miski.
Krok 4:
Następnie dodaj szczyptę sody i kaszy manny. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i lekko posyp bułką tartą. Jest to konieczne, aby gotową zapiekankę można było łatwo oddzielić od boków i dnia formy. Włóż gotowe ciasto twarogowe do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 40-50 minut.
Krok 6:
Gotowa zapiekanka zmieni kolor na złoty. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę. Pokrój zapiekankę na kawałki, ułóż na talerzach i poczęstuj się. Uzupełnij zapiekankę kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Smacznego!
do przygotowania zapiekanki można użyć twarogu o dowolnej zawartości tłuszczu. Ale aby uzyskać bardziej przewiewne i delikatne danie, użyj grubszego twarogu. Z beztłuszczowego twarogu zapiekanka jest sucha i nieco sztywna.
Zwykle gotuję zapiekanki w piekarniku. Ale można go również ugotować w powolnej kuchence-bardzo ostrożnie traktuje ciasta twarogowe.
aby urozmaicić smak, do zapiekanki można dodać różne owoce lub jagody. Jest bardzo smaczny z wiśniami lub jabłkami.
z twarogiem w formie zapiekanki możesz z łatwością nakarmić dzieci. Każde dziecko powie, że zapiekanka z twarogu jest bardzo smaczna. Tak, sami pamiętamy jej smak od przedszkola, gdzie była nieodłącznym atrybutem stołu.
możesz ugotować zapiekankę z twarogu na popołudniową przekąskę.
nawet po odstawieniu i schłodzeniu zapiekanka pozostaje pyszna. Wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej i polać kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g