skład / składniki
metoda gotowania
mintaj według tego przepisu wygląda apetycznie ze względu na rumianą skórkę serową. To danie można przygotować nie tylko jako drugie na obiad lub kolację, ale także świetnie będzie wyglądać na świątecznym stole. Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować dowolną białą rybę.
aby ugotować mintaja w śmietanie w piekarniku, musisz wziąć większą rybę. Ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości ryby, które nie są zamrożone, w przeciwnym razie po prostu się rozłoży podczas gotowania.
Zacznijmy od przygotowania ryby do pieczenia. Dobrze czyścimy i myjemy mintaja, odcinamy płetwy, usuwamy wnętrze. Osusz rybę ręcznikami papierowymi. Tuszę kroimy na kawałki o grubości 1-2 cm, ale możesz pokroić na większe kawałki, jak chcesz. Sól i pieprz do smaku. Pozostaw rybę do namoczenia w soli i pieprzu przez 10-15 minut.
kto lubi przyprawione ryby, możesz dodać dowolną przyprawę do ryb. Lubię ryby tylko z pieprzem, więc nie dodaję nic poza tym.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Mam słonecznik, ale każdy inny się nada. Najpierw połóż rybę na naczyniu do pieczenia. Posyp drobno posiekanym koperkiem. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić z koperkiem,wystarczy trochę.
następnie przygotuj nadzienie. Wymieszaj śmietanę z łyżką mąki pszennej, dodaj trochę soli. Krem sprawia, że mintaj jest bardziej soczysty. Wlać powstały sos do ryby w formie.
trzy sery na grubej tarce. Posyp nim kawałki mintaja.
umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Lepiej jest włączyć tryb ogrzewania piekarnika zarówno na górze, jak i na dole. W moim piekarniku elektrycznym, jeśli włączysz go tylko od dołu, stopiony ser brązowieje przez bardzo długi czas. Pieczemy przez 30-35 minut, a podczas tego procesu sprawdzamy, czy każdy piekarnik jest inny.
możesz podawać mintaja z puree ziemniaczanym, ryżem, warzywami lub po prostu chlebem. Jeśli gotujesz na świąteczny stół, polecam dla wygody użycie fileta z mintaja.
ta ryba jest smaczna do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nawet następnego dnia pozostaje smaczna i soczysta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g