mintaj w śmietanie w piekarniku

niedrogi, bardzo prosty, smaczny i zdrowy! Ryba jest przydatna dla wszystkich-zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ze względu na niewielką ilość składników ryba zgodnie z tym przepisem jest przygotowywana bardzo szybko. Mintaj jest niedrogi, odpowiedni na każdy budżet.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 8 % 2 g
172 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

mintaj według tego przepisu wygląda apetycznie ze względu na rumianą skórkę serową. To danie można przygotować nie tylko jako drugie na obiad lub kolację, ale także świetnie będzie wyglądać na świątecznym stole. Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować dowolną białą rybę.
aby ugotować mintaja w śmietanie w piekarniku, musisz wziąć większą rybę. Ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości ryby, które nie są zamrożone, w przeciwnym razie po prostu się rozłoży podczas gotowania.
Zacznijmy od przygotowania ryby do pieczenia. Dobrze czyścimy i myjemy mintaja, odcinamy płetwy, usuwamy wnętrze. Osusz rybę ręcznikami papierowymi. Tuszę kroimy na kawałki o grubości 1-2 cm, ale możesz pokroić na większe kawałki, jak chcesz. Sól i pieprz do smaku. Pozostaw rybę do namoczenia w soli i pieprzu przez 10-15 minut.
kto lubi przyprawione ryby, możesz dodać dowolną przyprawę do ryb. Lubię ryby tylko z pieprzem, więc nie dodaję nic poza tym.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Mam słonecznik, ale każdy inny się nada. Najpierw połóż rybę na naczyniu do pieczenia. Posyp drobno posiekanym koperkiem. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić z koperkiem,wystarczy trochę.
następnie przygotuj nadzienie. Wymieszaj śmietanę z łyżką mąki pszennej, dodaj trochę soli. Krem sprawia, że mintaj jest bardziej soczysty. Wlać powstały sos do ryby w formie.
trzy sery na grubej tarce. Posyp nim kawałki mintaja.
umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Lepiej jest włączyć tryb ogrzewania piekarnika zarówno na górze, jak i na dole. W moim piekarniku elektrycznym, jeśli włączysz go tylko od dołu, stopiony ser brązowieje przez bardzo długi czas. Pieczemy przez 30-35 minut, a podczas tego procesu sprawdzamy, czy każdy piekarnik jest inny.
możesz podawać mintaja z puree ziemniaczanym, ryżem, warzywami lub po prostu chlebem. Jeśli gotujesz na świąteczny stół, polecam dla wygody użycie fileta z mintaja.
ta ryba jest smaczna do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nawet następnego dnia pozostaje smaczna i soczysta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy