skład / składniki
metoda gotowania
klasyczny twaróg jest miękki i soczysty. Warunkiem tego wyniku jest ścisłe przestrzeganie etapów gotowania. Najpierw oddziel białka od żółtek dwóch jaj. Przenieś żółtka do głębokiej miski, dodaj do nich cały twarożek i 60 gramów cukru. Ugniataj masę widelcem, aż składniki zostaną całkowicie połączone.
dodaj semolinę do masy twarogowej, tutaj służy ona jako element łączący i zastąpi mąkę, która jest używana w większości przepisów na wypieki twarogowe. Wymieszaj semolinę z twarogiem, aż będzie gładka.
do suchej miski przenieś oddzielone białka, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem z dużą prędkością. Osiągamy bujną pianę i stabilne szczyty.
bierzemy trzecią miskę, rozbijamy tam pozostałe trzecie jajko, dodajemy śmietanę i 20 g cukru. Mieszaj mieszaninę, aż równomiernie się połączy i cukier się rozpuści.
włącz piekarnik, aby podgrzać o 180 stopni i przygotować naczynie do pieczenia. Formę smarujemy kawałkiem masła i posypujemy bułką tartą. Pomogą twarożkowi się nie przypalić i stworzą apetyczną skórkę.
zaczynamy łączyć półfabrykaty do twarogu. Najpierw dodaj ubite białka do mieszanki twarogowej, wymieszaj je szpatułką lub łyżką ściśle zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ta złożoność jest niezbędna, aby utrzymać pęcherzyki powietrza i lekkość gotowego dania.
ostrożnie przenieś masę twarogowo-białkową do formy, wyrównaj powierzchnię. Wlej śmietanę na wierzch, starając się pokryć całą podstawę równą warstwą. Piec twaróg przez 40 minut, gotowość kontrolujemy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem, powinien wyjść suchy.
wyjmij twaróg z piekarnika, ostudź trochę w formie, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimny twaróg kroimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g