Klasyczny twaróg w piekarniku

ciasto twarogowe bez dodatkowych kalorii! Zdrowa przekąska! Twaróg gotowany w piekarniku to odpowiednia opcja na lekką kolację lub szybkie śniadanie. Brak mąki w przepisie sprawia, że deser jest nie tylko lekki i przewiewny, ale także dietetyczny. Dodatkowy kawałek nie może zaszkodzić figurze.
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 44 % 17 g
214 kcal
IG: 6 / 24 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

klasyczny twaróg jest miękki i soczysty. Warunkiem tego wyniku jest ścisłe przestrzeganie etapów gotowania. Najpierw oddziel białka od żółtek dwóch jaj. Przenieś żółtka do głębokiej miski, dodaj do nich cały twarożek i 60 gramów cukru. Ugniataj masę widelcem, aż składniki zostaną całkowicie połączone.

dodaj semolinę do masy twarogowej, tutaj służy ona jako element łączący i zastąpi mąkę, która jest używana w większości przepisów na wypieki twarogowe. Wymieszaj semolinę z twarogiem, aż będzie gładka.

do suchej miski przenieś oddzielone białka, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem z dużą prędkością. Osiągamy bujną pianę i stabilne szczyty.

bierzemy trzecią miskę, rozbijamy tam pozostałe trzecie jajko, dodajemy śmietanę i 20 g cukru. Mieszaj mieszaninę, aż równomiernie się połączy i cukier się rozpuści.

włącz piekarnik, aby podgrzać o 180 stopni i przygotować naczynie do pieczenia. Formę smarujemy kawałkiem masła i posypujemy bułką tartą. Pomogą twarożkowi się nie przypalić i stworzą apetyczną skórkę.

zaczynamy łączyć półfabrykaty do twarogu. Najpierw dodaj ubite białka do mieszanki twarogowej, wymieszaj je szpatułką lub łyżką ściśle zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ta złożoność jest niezbędna, aby utrzymać pęcherzyki powietrza i lekkość gotowego dania.

ostrożnie przenieś masę twarogowo-białkową do formy, wyrównaj powierzchnię. Wlej śmietanę na wierzch, starając się pokryć całą podstawę równą warstwą. Piec twaróg przez 40 minut, gotowość kontrolujemy wykałaczką lub drewnianym szpikulcem, powinien wyjść suchy.

wyjmij twaróg z piekarnika, ostudź trochę w formie, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimny twaróg kroimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy