skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jabłka do pieczenia, twarożek o dowolnej zawartości tłuszczu (w zależności od stopnia dietetyczności potrawy), cukier, trochę rodzynek. Jabłka powinny być zimowe, doskonałej jakości, gładkie, bez tuneli czasoprzestrzennych i plam, najlepiej zielone, z gęstą skórą i niezbyt słodkie.
Krok 2:
Zetrzyj twaróg widelcem, jeśli jest suchy, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub stopionego masła. Dodaj cukier i dokładnie zetrzyj. W razie potrzeby możesz dodać trochę miodu, cukru waniliowego, mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej, mielonego imbiru.
Krok 3:
Do nadzienia twarogowego dodaj umyte w gorącej wodzie i suszone rodzynki. Wymieszać.
Krok 4:
Jabłka opłucz, ostrożnie odetnij wierzchołki- & quot; czapki & quot;. Bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić ani nie przebić skórki, usuń rdzeń i trochę miąższu, aby utworzyć określone miejsce do nadzienia.
Krok 5:
Szczelnie wypełnij ubytki masą twarogową.
Krok 6:
Przykryj pokrywkami - & quot; czapkami" i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około pół godziny.
Krok 7:
Jabłka powinny być lekko pomarszczone, miękkie, może wydzielać się pewna ilość soku z syropu. Gotowe pieczone jabłka z twarogiem należy wyjąć, schłodzić i podać. Możesz uzupełnić danie posiekanymi orzechami, listkami mięty lub melisy, polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem.
pyszne i zdrowe danie! Pieczone jabłka z twarogiem w piekarniku mogą stać się niezbędnym daniem na czczo.
rodzynki można zastąpić lub uzupełnić innymi suszonymi owocami: suszonymi śliwkami, suszonymi morelami, figami. Bardzo nietypowe i ciekawe połączenie może dać połączenie twarogu i nie grubo posiekanego Banana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g