pieczone jabłka z twarogiem w piekarniku

pyszny i bardzo zdrowy deser dietetyczny. . Pieczone jabłka z twarogiem w piekarniku należą częściowo do kategorii dietetycznej ze względu na najbardziej delikatną technologię gotowania - Pieczenie. Pieczone jabłka są łatwiejsze do strawienia przez organizm, korzystnie wpływają na procesy metaboliczne. Ważny jest również fakt, że wszystkie produkty do przygotowania tego dania są łatwo dostępne finansowo. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. I po prostu jest bardzo smaczny!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 72 % 13 g
80 kcal
IG: 62 / 8 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jabłka do pieczenia, twarożek o dowolnej zawartości tłuszczu (w zależności od stopnia dietetyczności potrawy), cukier, trochę rodzynek. Jabłka powinny być zimowe, doskonałej jakości, gładkie, bez tuneli czasoprzestrzennych i plam, najlepiej zielone, z gęstą skórą i niezbyt słodkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj twaróg widelcem, jeśli jest suchy, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub stopionego masła. Dodaj cukier i dokładnie zetrzyj. W razie potrzeby możesz dodać trochę miodu, cukru waniliowego, mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej, mielonego imbiru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do nadzienia twarogowego dodaj umyte w gorącej wodzie i suszone rodzynki. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka opłucz, ostrożnie odetnij wierzchołki- & quot; czapki & quot;. Bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić ani nie przebić skórki, usuń rdzeń i trochę miąższu, aby utworzyć określone miejsce do nadzienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szczelnie wypełnij ubytki masą twarogową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj pokrywkami - & quot; czapkami" i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka powinny być lekko pomarszczone, miękkie, może wydzielać się pewna ilość soku z syropu. Gotowe pieczone jabłka z twarogiem należy wyjąć, schłodzić i podać. Możesz uzupełnić danie posiekanymi orzechami, listkami mięty lub melisy, polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem.

pyszne i zdrowe danie! Pieczone jabłka z twarogiem w piekarniku mogą stać się niezbędnym daniem na czczo.
rodzynki można zastąpić lub uzupełnić innymi suszonymi owocami: suszonymi śliwkami, suszonymi morelami, figami. Bardzo nietypowe i ciekawe połączenie może dać połączenie twarogu i nie grubo posiekanego Banana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g

Podobne przepisy