cukinia nadziewana grzybami w piekarniku

Spróbuj prostego i satysfakcjonującego dania z cukinii z grzybami. Cukinia jest tak powszechnym i niedrogim warzywem, z którego można przygotować wiele smakołyków: naleśniki, naleśniki, pizzę na bazie cukinii, a także nadziewać je mięsem i innymi warzywami. Lub po prostu ułóż warzywa w krążki na cukinii i upiecz, aby zrobić kanapkę z warzywami. Przygotujmy dziś cukinię nadziewaną grzybami w piekarniku, ponieważ jest to bardzo proste!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 20 % 5 g
171 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię nadziewaną grzybami w piekarniku? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cukinię, odetnij ogon. Pokrój w pierścienie o grubości 1-1, 5 cm i usuń rdzeń z nasionami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż krążki cukinii na dużym talerzu, dopraw solą, pieprzem, dodaj przyprawy do smaku. Wymieszaj rękami, aby sól i przyprawy równomiernie pokryły pierścienie cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na talerz wsyp 3 łyżki mąki i zwiń krążki cukinii z obu stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej roślinny na grubościennej patelni i zmniejsz ogień do średniego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż pierścienie cukinii z obu stron na złoty kolor pod zamkniętą pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę i usmaż ją.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj umyte i posiekane grzyby do cebuli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dalej w ruchu są pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć do miękkości, soli, pieprzu według własnego gustu. Pozostaw nadzienie do ostygnięcia, możesz umieścić patelnię w zimnej wodzie, aby szybciej ostygła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj sos. Zetrzyj twardy ser na grubej tarce, dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany i wymieszaj. Sos powinien być gęsty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do schłodzonego nadzienia dodaj jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, posiekane zioła, 1 łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż smażone krążki cukinii.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż nadzienie, wciskając je w pierścienie cukinii.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp sosem serowym, równomiernie rozprowadzając go na nadzieniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez 20-25 minut. Gotowość jest określana przez stopiony ser i złotą skórkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Cukinia nadziewana grzybami w piekarniku jest gotowa! Połóż na talerzu, możesz ozdobić ziołami, plasterkami ogórków i pomidorów. Wzywaj wszystkich do stołu!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy