skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię nadziewaną grzybami w piekarniku? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Obierz cukinię, odetnij ogon. Pokrój w pierścienie o grubości 1-1, 5 cm i usuń rdzeń z nasionami.
Krok 3:
Ułóż krążki cukinii na dużym talerzu, dopraw solą, pieprzem, dodaj przyprawy do smaku. Wymieszaj rękami, aby sól i przyprawy równomiernie pokryły pierścienie cukinii.
Krok 4:
Na talerz wsyp 3 łyżki mąki i zwiń krążki cukinii z obu stron.
Krok 5:
Rozgrzej olej roślinny na grubościennej patelni i zmniejsz ogień do średniego.
Krok 6:
Podsmaż pierścienie cukinii z obu stron na złoty kolor pod zamkniętą pokrywką.
Krok 7:
Podczas smażenia przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę i usmaż ją.
Krok 8:
Dodaj umyte i posiekane grzyby do cebuli.
Krok 9:
Dalej w ruchu są pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć do miękkości, soli, pieprzu według własnego gustu. Pozostaw nadzienie do ostygnięcia, możesz umieścić patelnię w zimnej wodzie, aby szybciej ostygła.
Krok 10:
Przygotuj sos. Zetrzyj twardy ser na grubej tarce, dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany i wymieszaj. Sos powinien być gęsty.
Krok 11:
Do schłodzonego nadzienia dodaj jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, posiekane zioła, 1 łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj.
Krok 12:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż smażone krążki cukinii.
Krok 13:
Rozłóż nadzienie, wciskając je w pierścienie cukinii.
Krok 14:
Posyp sosem serowym, równomiernie rozprowadzając go na nadzieniu.
Krok 15:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez 20-25 minut. Gotowość jest określana przez stopiony ser i złotą skórkę.
Krok 16:
Cukinia nadziewana grzybami w piekarniku jest gotowa! Połóż na talerzu, możesz ozdobić ziołami, plasterkami ogórków i pomidorów. Wzywaj wszystkich do stołu!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g