Wieprzowina pieczona z ziemniakami w piekarniku

soczysty, pyszny, miękki, na świąteczny stół! Pieczona wieprzowina z ziemniakami w piekarniku z pikantną skórką z ziół i czosnku na poduszce warzywnej wygląda bardzo imponująco na stole i będzie doskonałym wyborem na wakacje. Danie smakuje tak samo niezapomniane, jak jego wygląd!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 36 % 9 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę zapiekaną z ziemniakami w piekarniku? Bardzo proste i smaczne danie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolną miazgę wieprzową, ważne jest, aby była w jednym kawałku. Może to być karbonada, szyja, szynka. Możesz zastąpić zielenie według własnych upodobań, na przykład zieloną cebulą, dzikim czosnkiem, koperkiem itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa. Obierz czosnek. W misce blendera włóż szpinak i pietruszkę, czosnek, wlej olej roślinny, dodaj przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko na pastę. Sam określ stopień jednorodności, ale powinien być wystarczająco gęsty, aby dobrze przylegał do mięsa i nie rozprzestrzeniał się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj kawałek wieprzowiny, osusz serwetkami. Mam carbonade bez kości. Jest umiarkowanie tłusty i zachowuje swój kształt podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj mięso zieloną pastą. Pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś wieprzowinę do naczynia do pieczenia, które jest wystarczająco przestronne, aby nadal można było rozłożyć boczek. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut. Aby warzywa się nie przypaliły, możesz przykryć formę folią, ale tak, aby folia nie dotykała warstwy zieleni i nie przyklejała się do niej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia mięsa przygotuj przystawkę. Obierz ziemniaki i cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I pokrój cebulę w kliny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij patelnię z wieprzowiną z piekarnika. Ułóż ziemniaki i cebulę wokół mięsa. Jeśli cały dodatek nie mieści się po bokach, możesz podnieść mięso i rozprowadzić część ziemniaków pod spodem. Udekoruj lekko solą, pieprzem i polej olejem roślinnym. Wróć formę do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ziemniaki będą gotowe, od czasu do czasu polewając je sokiem z dna formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe mięso z dodatkami z piekarnika i odstaw na kolejne 10 minut. Następnie podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy