skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę zapiekaną z ziemniakami w piekarniku? Bardzo proste i smaczne danie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolną miazgę wieprzową, ważne jest, aby była w jednym kawałku. Może to być karbonada, szyja, szynka. Możesz zastąpić zielenie według własnych upodobań, na przykład zieloną cebulą, dzikim czosnkiem, koperkiem itp.
Krok 2:
Umyj warzywa. Obierz czosnek. W misce blendera włóż szpinak i pietruszkę, czosnek, wlej olej roślinny, dodaj przyprawy.
Krok 3:
Ubij wszystko na pastę. Sam określ stopień jednorodności, ale powinien być wystarczająco gęsty, aby dobrze przylegał do mięsa i nie rozprzestrzeniał się.
Krok 4:
Umyj kawałek wieprzowiny, osusz serwetkami. Mam carbonade bez kości. Jest umiarkowanie tłusty i zachowuje swój kształt podczas pieczenia.
Krok 5:
Posmaruj mięso zieloną pastą. Pozostaw na 1 godzinę do marynowania w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Przenieś wieprzowinę do naczynia do pieczenia, które jest wystarczająco przestronne, aby nadal można było rozłożyć boczek. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut. Aby warzywa się nie przypaliły, możesz przykryć formę folią, ale tak, aby folia nie dotykała warstwy zieleni i nie przyklejała się do niej.
Krok 7:
Podczas pieczenia mięsa przygotuj przystawkę. Obierz ziemniaki i cebulę.
Krok 8:
Pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Krok 9:
I pokrój cebulę w kliny.
Krok 10:
Wyjmij patelnię z wieprzowiną z piekarnika. Ułóż ziemniaki i cebulę wokół mięsa. Jeśli cały dodatek nie mieści się po bokach, możesz podnieść mięso i rozprowadzić część ziemniaków pod spodem. Udekoruj lekko solą, pieprzem i polej olejem roślinnym. Wróć formę do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ziemniaki będą gotowe, od czasu do czasu polewając je sokiem z dna formy.
Krok 11:
Wyjmij gotowe mięso z dodatkami z piekarnika i odstaw na kolejne 10 minut. Następnie podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g