stek z tuńczyka w piekarniku w sosie sojowym

niezwykle smaczne, zdrowe, apetyczne, na wakacje! Stek z tuńczyka w piekarniku w sosie sojowym okazuje się soczysty, delikatny, z apetyczną złotą skórką. Podawaj na romantyczną kolację przy lampce białego wina. Odpowiednie są również świeże lub pieczone warzywa, zioła.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 13 % 3 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec steki z tuńczyka w piekarniku w sosie sojowym? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty wymienione na liście. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw na dolnej półce lodówki, aż całkowicie się rozmrozi. Pokrój tuszę rybną na steki o grubości około 5 centymetrów. Możesz kupić gotowe steki z tuńczyka (schłodzone lub mrożone). Będziemy potrzebować trzech steków (waga jest podana w przybliżeniu).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rybę i dokładnie osusz ściereczkami kuchennymi. Na stekach nie powinno pozostać nadmiaru wilgoci. Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj sos sojowy, olej roślinny, mieszankę mielonej papryki i suche włoskie zioła w głębokim małym pojemniku. Wyciśnij sok z cytryny. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli, ale zwykle nie jest to konieczne, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj każdy kawałek ryby marynatą lub (jeśli nie masz pędzla) wlej marynatę na każdy kawałek i masuj palcami stek. Pozostaw rybę do marynowania na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, spłucz i osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w pierścienie o średniej grubości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby wyłóż naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż krążki cebuli pierwszą warstwą. Rozłóż marynowane steki z tuńczyka na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby dodaj warzywa między kawałkami ryby. Możesz użyć posiekanej cukinii, młodych zielonych szparagów, papryki, pomidorów cherry i tak dalej. Posolić warzywa, posypać suchymi ziołami i skropić olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij formę z rybą do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Weź pod uwagę, że czas i temperatura mogą się różnić w zależności od możliwości piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe, można podawać!

ryba gotowana w ten sposób okazuje się bardzo aromatyczna i apetyczna. 
steki z tuńczyka są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Stek z tuńczyka - 136   kcal/100g

Podobne przepisy