skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec steki z tuńczyka w piekarniku w sosie sojowym? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty wymienione na liście. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw na dolnej półce lodówki, aż całkowicie się rozmrozi. Pokrój tuszę rybną na steki o grubości około 5 centymetrów. Możesz kupić gotowe steki z tuńczyka (schłodzone lub mrożone). Będziemy potrzebować trzech steków (waga jest podana w przybliżeniu).
Krok 2:
Opłucz rybę i dokładnie osusz ściereczkami kuchennymi. Na stekach nie powinno pozostać nadmiaru wilgoci. Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj sos sojowy, olej roślinny, mieszankę mielonej papryki i suche włoskie zioła w głębokim małym pojemniku. Wyciśnij sok z cytryny. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli, ale zwykle nie jest to konieczne, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj każdy kawałek ryby marynatą lub (jeśli nie masz pędzla) wlej marynatę na każdy kawałek i masuj palcami stek. Pozostaw rybę do marynowania na 10-15 minut.
Krok 4:
Obierz cebulę, spłucz i osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w pierścienie o średniej grubości.
Krok 5:
W razie potrzeby wyłóż naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż krążki cebuli pierwszą warstwą. Rozłóż marynowane steki z tuńczyka na wierzchu.
Krok 6:
W razie potrzeby dodaj warzywa między kawałkami ryby. Możesz użyć posiekanej cukinii, młodych zielonych szparagów, papryki, pomidorów cherry i tak dalej. Posolić warzywa, posypać suchymi ziołami i skropić olejem roślinnym.
Krok 7:
Wyślij formę z rybą do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Weź pod uwagę, że czas i temperatura mogą się różnić w zależności od możliwości piekarnika.
Krok 8:
Gotowe, można podawać!
ryba gotowana w ten sposób okazuje się bardzo aromatyczna i apetyczna.
steki z tuńczyka są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Stek z tuńczyka - 136 kcal/100g