makaron w piekarniku z makaronem z jajkiem

prosta, szybka w przygotowaniu, pyszna zapiekanka! Makaron to łatwy sposób na przekształcenie zwykłego makaronu z jajkami w ciekawe, satysfakcjonujące danie na lunch lub kolację. Możesz urozmaicić i uczynić makaron bardziej oryginalnym, używając różnych rodzajów makaronu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 73 % 47 g
291 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron w piekarniku z makaronem z jajkiem? Przygotuj składniki według listy. Aby zapiekanka była smaczniejsza i bardziej aromatyczna, a także uzyskała piękną złotą skórkę na wierzchu, możesz użyć twardego sera. Używamy również makaronu, który jest pod ręką, ale lepiej jest wziąć produkty z pszenicy durum, aby po upieczeniu nie zamieniły się w papkowatą masę w gotowym naczyniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż makaron do wrzącej osolonej wody i gotuj do stanu al dente, z reguły wystarczy 8 minut gotowania od momentu zagotowania wody, ale musisz skupić się na instrukcjach wskazanych na opakowaniu. Czasy gotowania różnych odmian makaronu są różne. Odcedź wodę, włóż makaron do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana. Niech makaron trochę ostygnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce ubij jaja kurze. Dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, widelcem lub trzepaczką ubij jajka, aż uzyskasz gładką mieszankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę (śmietanę można zastąpić mlekiem o wysokiej zawartości tłuszczu), mieszaj składniki, aż będą gładkie. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż makaron do wysmarowanej masłem formy. Trzymanie ich przez długi czas po ugotowaniu w dowolnym naczyniu nie jest konieczne, aby się nie zbrylały i nie sklejały. Jeśli mieszanka do nalewania nie jest gotowa, natychmiast włóż makaron do formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij makaron kremową mieszanką jajeczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i posyp serem makaron w formie. Ser należy stosować naturalnie, aby stopić się podczas pieczenia. Aby nadać specjalny smak, możesz wziąć ser o dowolnym smaku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyślij formę z półfabrykatem zapiekanki do piekarnika na 20 minut. Wyjmij makaron z piekarnika, gdy lekko się zarumieni na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj danie do stołu jako samodzielne danie ze świeżymi warzywami lub sałatką z nich lub jako dodatek do mięsa lub kurczaka. Makaron jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy