skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron w piekarniku z makaronem z jajkiem? Przygotuj składniki według listy. Aby zapiekanka była smaczniejsza i bardziej aromatyczna, a także uzyskała piękną złotą skórkę na wierzchu, możesz użyć twardego sera. Używamy również makaronu, który jest pod ręką, ale lepiej jest wziąć produkty z pszenicy durum, aby po upieczeniu nie zamieniły się w papkowatą masę w gotowym naczyniu.
Krok 2:
Włóż makaron do wrzącej osolonej wody i gotuj do stanu al dente, z reguły wystarczy 8 minut gotowania od momentu zagotowania wody, ale musisz skupić się na instrukcjach wskazanych na opakowaniu. Czasy gotowania różnych odmian makaronu są różne. Odcedź wodę, włóż makaron do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana. Niech makaron trochę ostygnie.
Krok 3:
W głębokiej misce ubij jaja kurze. Dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, widelcem lub trzepaczką ubij jajka, aż uzyskasz gładką mieszankę.
Krok 4:
Wlej śmietanę (śmietanę można zastąpić mlekiem o wysokiej zawartości tłuszczu), mieszaj składniki, aż będą gładkie. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw.
Krok 5:
Włóż makaron do wysmarowanej masłem formy. Trzymanie ich przez długi czas po ugotowaniu w dowolnym naczyniu nie jest konieczne, aby się nie zbrylały i nie sklejały. Jeśli mieszanka do nalewania nie jest gotowa, natychmiast włóż makaron do formy.
Krok 6:
Napełnij makaron kremową mieszanką jajeczną.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce i posyp serem makaron w formie. Ser należy stosować naturalnie, aby stopić się podczas pieczenia. Aby nadać specjalny smak, możesz wziąć ser o dowolnym smaku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyślij formę z półfabrykatem zapiekanki do piekarnika na 20 minut. Wyjmij makaron z piekarnika, gdy lekko się zarumieni na wierzchu.
Krok 8:
Podawaj danie do stołu jako samodzielne danie ze świeżymi warzywami lub sałatką z nich lub jako dodatek do mięsa lub kurczaka. Makaron jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g