Navaga duszona w piekarniku z cebulą

pyszna pieczona w piekarniku navaga z chrupiącą skórką. Nawaga duszona w piekarniku z cebulą doskonale zastąpi smażoną rybę, okazuje się, że nie jest tak tłusta jak na patelni. I nie musisz stać przy kuchence, bać się poparzenia gorącym olejem podczas przewracania lub rozpadania się podczas przewracania.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 28 % 7 g
121 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania navagi i przygotujemy ją w piekarniku metodą pieczenia. Navaga jest sprzedawany w całości lub wypatroszony bez głowy. Wolę kupować całe ryby i przetwarzać je samodzielnie. W tym przypadku jestem pewien, że ta ryba jest świeża. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby rozmrażaj Navagu w lodówce. Następnie obieramy łuski nożem, odbywa się to bardzo szybko, ponieważ jest małe i dobrze odchodzi. Następnie nożyczkami odcinamy płetwy, odcinamy głowę i ogon. Otwórz brzuch i usuń wnętrze i koniecznie czarny film z wewnętrznej powierzchni brzucha. Opłucz navagę pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli navaga jest duża, możesz ją pokroić na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowaną rybę wkładamy do miski, solimy, pieprzymy i dodajemy jedną łyżkę oleju roślinnego, mieszamy. Musimy przykryć navagę olejem, solą i pieprzem. Pozostaw na 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, spłucz i pokrój w półpierścienie. Włóż cebulę do naczynia do pieczenia, sól i wlej 1 łyżkę oleju roślinnego. Wymieszaj cebulę i wyrównaj równą warstwą wzdłuż dna formy. Potrzebujemy go nie tylko ze względu na smak, ale także jako poduszkę, aby ryba nie przylegała do dna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę do miski i włóż do niej rybę, zwiń mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż panierowaną rybę w formie na cebuli na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż naszą formę z navagą do gorącego piekarnika i piecz przez 30 minut, aż będzie miękka i zarumieniona. Wyjmujemy z piekarnika, nasza pieczona navaga jest gotowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego.

Navaga należy do gatunków morskich, ma delikatne, nie tłuste mięso i niewielką ilość kości. Doskonale nadaje się do diety i żywności dla niemowląt. Taką pieczoną rybę można podawać z dowolnym dodatkiem lub po prostu ze świeżymi warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Nawaga - 73   kcal/100g

Podobne przepisy