skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania navagi i przygotujemy ją w piekarniku metodą pieczenia. Navaga jest sprzedawany w całości lub wypatroszony bez głowy. Wolę kupować całe ryby i przetwarzać je samodzielnie. W tym przypadku jestem pewien, że ta ryba jest świeża. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180 stopni.
Krok 2:
W razie potrzeby rozmrażaj Navagu w lodówce. Następnie obieramy łuski nożem, odbywa się to bardzo szybko, ponieważ jest małe i dobrze odchodzi. Następnie nożyczkami odcinamy płetwy, odcinamy głowę i ogon. Otwórz brzuch i usuń wnętrze i koniecznie czarny film z wewnętrznej powierzchni brzucha. Opłucz navagę pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli navaga jest duża, możesz ją pokroić na kawałki.
Krok 3:
Przygotowaną rybę wkładamy do miski, solimy, pieprzymy i dodajemy jedną łyżkę oleju roślinnego, mieszamy. Musimy przykryć navagę olejem, solą i pieprzem. Pozostaw na 5 minut.
Krok 4:
Obierz cebulę, spłucz i pokrój w półpierścienie. Włóż cebulę do naczynia do pieczenia, sól i wlej 1 łyżkę oleju roślinnego. Wymieszaj cebulę i wyrównaj równą warstwą wzdłuż dna formy. Potrzebujemy go nie tylko ze względu na smak, ale także jako poduszkę, aby ryba nie przylegała do dna.
Krok 5:
Wlej mąkę do miski i włóż do niej rybę, zwiń mąkę.
Krok 6:
Połóż panierowaną rybę w formie na cebuli na wierzchu.
Krok 7:
Włóż naszą formę z navagą do gorącego piekarnika i piecz przez 30 minut, aż będzie miękka i zarumieniona. Wyjmujemy z piekarnika, nasza pieczona navaga jest gotowa.
Krok 8:
Ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego.
Navaga należy do gatunków morskich, ma delikatne, nie tłuste mięso i niewielką ilość kości. Doskonale nadaje się do diety i żywności dla niemowląt. Taką pieczoną rybę można podawać z dowolnym dodatkiem lub po prostu ze świeżymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Nawaga - 73 kcal/100g