skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec świąteczne ciasteczka imbirowe? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć olej bezpośrednio z lodówki. Lepiej jest wziąć płynny miód lub zastąpić go melasą. Wszystkie przyprawy muszą być zmielone, można je zastąpić specjalną mieszanką z piernika.
Krok 2:
Wlej zwykły cukier, brązowy cukier do rondla z grubym dnem lub patelni, dodaj miód i wodę. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zdjąć z ognia. Oba rodzaje cukru powinny całkowicie się rozpuścić.
Krok 3:
Dodaj wszystkie przyprawy, masło i sodę do mieszanki cukru. Masa nieznacznie zmieni kolor. Mieszając rozpuść wszystkie składniki. Schłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej. W następnym kroku dodaj mąkę w częściach, obserwując konsystencję ciasta. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.
Krok 4:
Dodaj mąkę do schłodzonej mieszanki i zagniataj ciasto. Zbierz ciasto w kulkę. Ciasto zbiera się łatwo w kulce, jeśli jest rzucane w dłonie, ale trudno jest pracować z takim ciastem - mocno przylega do dłoni. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na noc lub co najmniej trzy godziny. Możesz przechowywać takie ciasto w lodówce przez kilka dni do późniejszego użycia. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Włącz piekarnik na około 170 stopni.
Krok 5:
Ściskając kawałki ciasta, układaj je kolejno na pergaminie do pieczenia. Przykryj innym arkuszem i rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami. Rozwałkuj w bardzo cienką warstwę, Usuń górny arkusz papieru i wytnij różne kształty za pomocą wycinków do ciastek. Usuń nadmiar ciasta. Przenieś papier z ciasteczkami na blachę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 5-10 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 6:
Wyjmij gotowe ciasteczka z papieru i ostudź. Okazuje się bardzo chrupiący(jeśli ciasto było cienko rozwałkowane). Podawaj z herbatą, mlekiem, gorącą czekoladą lub z grogiem i grzanym winem. W zamkniętym pojemniku takie ciasteczka można przechowywać przez wiele dni!
takie ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, okazuje się pachnące i smaczne. Nie zawiera łatwo psujących się składników, cukier i miód działają jak konserwanty, dzięki czemu można go przechowywać przez bardzo długi czas. Można go przygotować dla całej rodziny na święta lub umieścić w prezentach na Boże Narodzenie i Nowy Rok dla gości.
ciasteczka imbirowe są w różnych kuchniach świata, na przykład bardzo często są przygotowywane w Szwecji, nazywa się Pepparkakor. Istnieje legenda, że Pepparkakor czyni człowieka szczęśliwszym. Szwedzi mówią, że im więcej ciasteczek zjesz w okresie świątecznym, tym milszy i szczęśliwszy będziesz.
a w Szwecji istnieje również mini – gra polegająca na wróżeniu na ciasteczkach imbirowych. Musisz położyć ciasteczka na dłoni i złożyć życzenie, ścisnąć dłoń. Jeśli ciasteczka rozpadną się na trzy części, życzenie się spełni. Spróbuj, ugotuj takie ciasteczka i pomyśl życzenie!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g