świąteczne ciasteczka imbirowe

pyszne, oryginalne, lekkie, apetyczne, na wakacje! Uważam, że te świąteczne ciasteczka imbirowe są jednym z najbardziej udanych. Ciasto jest niezwykle aromatyczne, ale jednocześnie znacznie łatwiejsze do przygotowania niż jakikolwiek piernik. A wygląd pieczenia wygląda nie mniej imponująco - można nim ozdobić choinkę!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 78 % 53 g
324 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec świąteczne ciasteczka imbirowe? Przygotuj produkty według listy. Możesz wziąć olej bezpośrednio z lodówki. Lepiej jest wziąć płynny miód lub zastąpić go melasą. Wszystkie przyprawy muszą być zmielone, można je zastąpić specjalną mieszanką z piernika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zwykły cukier, brązowy cukier do rondla z grubym dnem lub patelni, dodaj miód i wodę. Ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zdjąć z ognia. Oba rodzaje cukru powinny całkowicie się rozpuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wszystkie przyprawy, masło i sodę do mieszanki cukru. Masa nieznacznie zmieni kolor. Mieszając rozpuść wszystkie składniki. Schłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej. W następnym kroku dodaj mąkę w częściach, obserwując konsystencję ciasta. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do schłodzonej mieszanki i zagniataj ciasto. Zbierz ciasto w kulkę. Ciasto zbiera się łatwo w kulce, jeśli jest rzucane w dłonie, ale trudno jest pracować z takim ciastem - mocno przylega do dłoni. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na noc lub co najmniej trzy godziny. Możesz przechowywać takie ciasto w lodówce przez kilka dni do późniejszego użycia. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Włącz piekarnik na około 170 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ściskając kawałki ciasta, układaj je kolejno na pergaminie do pieczenia. Przykryj innym arkuszem i rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami. Rozwałkuj w bardzo cienką warstwę, Usuń górny arkusz papieru i wytnij różne kształty za pomocą wycinków do ciastek. Usuń nadmiar ciasta. Przenieś papier z ciasteczkami na blachę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 5-10 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z papieru i ostudź. Okazuje się bardzo chrupiący(jeśli ciasto było cienko rozwałkowane). Podawaj z herbatą, mlekiem, gorącą czekoladą lub z grogiem i grzanym winem. W zamkniętym pojemniku takie ciasteczka można przechowywać przez wiele dni!

takie ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, okazuje się pachnące i smaczne. Nie zawiera łatwo psujących się składników, cukier i miód działają jak konserwanty, dzięki czemu można go przechowywać przez bardzo długi czas. Można go przygotować dla całej rodziny na święta lub umieścić w prezentach na Boże Narodzenie i Nowy Rok dla gości.
ciasteczka imbirowe są w różnych kuchniach świata, na przykład bardzo często są przygotowywane w Szwecji, nazywa się Pepparkakor. Istnieje legenda, że Pepparkakor czyni człowieka szczęśliwszym. Szwedzi mówią, że im więcej ciasteczek zjesz w okresie świątecznym, tym milszy i szczęśliwszy będziesz.
a w Szwecji istnieje również mini – gra polegająca na wróżeniu na ciasteczkach imbirowych. Musisz położyć ciasteczka na dłoni i złożyć życzenie, ścisnąć dłoń. Jeśli ciasteczka rozpadną się na trzy części, życzenie się spełni. Spróbuj, ugotuj takie ciasteczka i pomyśl życzenie!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy