skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto osetyjskie z serem kefirowym? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź małą miskę i wlej do niej sto mililitrów ciepłej przegotowanej wody, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę suchych szybko działających drożdży i jedną łyżkę cukru.
Krok 3:
Włóż do miski dwie łyżki mąki pszennej najwyższej jakości z całej masy.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie umieść miskę w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże na piętnaście minut.
Krok 5:
Wlej dwieście mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do miski objętościowej.
Krok 6:
Wlej aktywowane drożdże do miski z kefirem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 7:
Weź sito o drobnych oczkach i przesiaj porcjami do miski z płynną podstawą trzysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 8:
Dodaj jedną trzecią łyżeczki soli do wspólnej miski.
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce i zagniataj ciasto.
Krok 10:
Ugniataj ciasto w misce rękami przez pięć minut, a następnie dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do miski z ciastem.
Krok 11:
Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce, aż będzie gładkie, a następnie przykryj miskę serwetką i umieść ją w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 12:
Weź grubą tarkę i wetrzyj czterysta gramów sera Adyghe w głęboką miskę, którą można zastąpić serem feta lub suluguni.
Krok 13:
Włóż sto pięćdziesiąt gramów twarogu do miski z startym serem i dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Dość drobno posiekaj i posiekaj natkę pietruszki do smaku, którą następnie włóż do miski z serem i twarogiem, a następnie dodaj do smaku mieszankę czarnej i czerwonej papryki.
Krok 15:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a nadzienie do ciasta jest gotowe.
Krok 16:
Po upływie czasu wlej trochę mąki pszennej na stół i rozłóż ciasto, które następnie zbierz i uformuj.
Krok 17:
Podziel uformowane ciasto na dwie części, które następnie naprzemiennie rozgniataj rękami do tortilli o grubości około jednego centymetra.
Krok 18:
Rozłóż taką samą ilość przygotowanego nadzienia na każdej tortilli.
Krok 19:
Lekko ciągnąc Zbierz krawędzie nadziewanych tortilli.
Krok 20:
Dobrze przyklej krawędzie tortilli do nadzienia i uformuj ciasta.
Krok 21:
Ułóż uformowane ciasta szwem w dół na blasze do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie rozciągnij tortille od środka do krawędzi.
Krok 22:
Zrób mały otwór w środku każdej tortilli o średnicy około jednego centymetra, a następnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni i piecz ciasta przez piętnaście do dwudziestu minut, aż będą złote. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 23:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i posmaruj ciasta masłem do smaku.
Krok 24:
Rozłóż ugotowane ciasta osetyjskie na talerzach i podawaj je na stole.
Krok 25:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
dość prosty przepis na przygotowanie ciasta osetyjskiego na kefirze z serem i ziołami na herbatę dla dużej rodziny, nawet na śniadanie, nawet na obiad! Wspaniałe i szybkie w przygotowaniu domowe wypieki z solonym serem, twarogiem i ziołami na zwykłym kefirze w stylu osetyjskim, które z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom, rodzinie i przyjaciołom. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g