osetyjskie ciasto na kefirze z serem

bardzo smaczne, bardzo szybkie-święto każdego dnia! Osetyjskie ciasto z serem kefirowym okazuje się zaskakująco delikatne i przewiewne. Ciasto drożdżowe jest dla niego łatwe i proste. Możesz podawać takie ciasta jak przekąska, na przekąskę, na śniadanie, na obiad, zabrać je w drogę.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 50 % 22 g
238 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto osetyjskie z serem kefirowym? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź małą miskę i wlej do niej sto mililitrów ciepłej przegotowanej wody, a następnie wlej do niej jedną łyżeczkę suchych szybko działających drożdży i jedną łyżkę cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do miski dwie łyżki mąki pszennej najwyższej jakości z całej masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie umieść miskę w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże na piętnaście minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwieście mililitrów kefiru o temperaturze pokojowej do miski objętościowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej aktywowane drożdże do miski z kefirem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź sito o drobnych oczkach i przesiaj porcjami do miski z płynną podstawą trzysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną trzecią łyżeczki soli do wspólnej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce i zagniataj ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniataj ciasto w misce rękami przez pięć minut, a następnie dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do miski z ciastem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce, aż będzie gładkie, a następnie przykryj miskę serwetką i umieść ją w ciepłym miejscu na godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź grubą tarkę i wetrzyj czterysta gramów sera Adyghe w głęboką miskę, którą można zastąpić serem feta lub suluguni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż sto pięćdziesiąt gramów twarogu do miski z startym serem i dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dość drobno posiekaj i posiekaj natkę pietruszki do smaku, którą następnie włóż do miski z serem i twarogiem, a następnie dodaj do smaku mieszankę czarnej i czerwonej papryki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a nadzienie do ciasta jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po upływie czasu wlej trochę mąki pszennej na stół i rozłóż ciasto, które następnie zbierz i uformuj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podziel uformowane ciasto na dwie części, które następnie naprzemiennie rozgniataj rękami do tortilli o grubości około jednego centymetra.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż taką samą ilość przygotowanego nadzienia na każdej tortilli.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Lekko ciągnąc Zbierz krawędzie nadziewanych tortilli.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dobrze przyklej krawędzie tortilli do nadzienia i uformuj ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż uformowane ciasta szwem w dół na blasze do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie rozciągnij tortille od środka do krawędzi.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zrób mały otwór w środku każdej tortilli o średnicy około jednego centymetra, a następnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni i piecz ciasta przez piętnaście do dwudziestu minut, aż będą złote. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i posmaruj ciasta masłem do smaku.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż ugotowane ciasta osetyjskie na talerzach i podawaj je na stole.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

dość prosty przepis na przygotowanie ciasta osetyjskiego na kefirze z serem i ziołami na herbatę dla dużej rodziny, nawet na śniadanie, nawet na obiad! Wspaniałe i szybkie w przygotowaniu domowe wypieki z solonym serem, twarogiem i ziołami na zwykłym kefirze w stylu osetyjskim, które z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom, rodzinie i przyjaciołom. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy