jagnięcina z warzywami pieczona w piekarniku

niesamowity przepis na jagnięcinę ze śmietaną! Objadanie się! Jagnięcina pieczona w piekarniku i ze śmietaną okazuje się po prostu objadaniem. Śmietana w tym przypadku odgrywa rolę marynaty lub podstawy mieszanki, która pomaga jagnięcinie zachować jej soczystość, a nawet stać się delikatniejszą niż byłaby bez niej. Mój język z pewnością poczuł różnicę, prawdopodobnie Ty też ją poczujesz.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego dania nie potrzebujesz tak wielu produktów-oleju, mięsa, marchwi,cebuli, śmietany, ziół, soli, pieprzu, octu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marynuj kawałek jagnięciny przez 5 godzin w wodzie z octem, dodając sól i pieprz, pokrój na pół pierścienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki i lekko podsmaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po marynacie smażyć mięso na oleju na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj mięso tłustą kwaśną śmietaną i rozłóż na blasze do pieczenia, rozłóż lekko smażone marchewki na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj wszystkie warzywa i posyp pieczone mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

wszystkie składniki przeliczam w stosunku do kawałka szynki jagnięcej, który dostałem, który pięć godzin marynuje w occie pod półkolami cebuli. Następnie smaż kawałek na patelni, aż pojawi się apetyczny rumieniec. Obtaczam jagnięcinę tłustą śmietaną, posypuję lekko smażoną marchewką i pieczę do miękkości w piekarniku w temperaturze 220 C - 250 C. na jagnięcinę pod kwaśną śmietaną pieczoną w piekarniku z pewnością podaję zielone pomidory w puszkach, kaszę jaglaną lub pszenną. Gotową potrawę kroję na porcje i układam na talerzach, posypując pokruszoną natką pietruszki i koperkiem. Mój przyjaciel i ja nauczyliśmy się gotować to danie wiele lat temu od naszego wspólnego znajomego, który w tamtych latach pracował jako kucharz w jednej z małych kawiarni. Przeczytała kulinarny przepis na jagnięcinę pod kwaśną śmietaną, upieczoną w piekarniku w jakimś czasopiśmie i przez długi czas wybrała odpowiednią kombinację składników, stąd te proporcje, w których jagnięcina okazuje się dość soczysta, nie przesuszona, ale nie wodnista. Trudno wymyślić coś lepszego na niedzielny uroczysty obiad jesienią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy