skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego dania nie potrzebujesz tak wielu produktów-oleju, mięsa, marchwi,cebuli, śmietany, ziół, soli, pieprzu, octu.
Krok 2:
Marynuj kawałek jagnięciny przez 5 godzin w wodzie z octem, dodając sól i pieprz, pokrój na pół pierścienia.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki i lekko podsmaż.
Krok 4:
Po marynacie smażyć mięso na oleju na złoty kolor.
Krok 5:
Posmaruj mięso tłustą kwaśną śmietaną i rozłóż na blasze do pieczenia, rozłóż lekko smażone marchewki na wierzchu.
Krok 6:
Krok 7:
Drobno posiekaj wszystkie warzywa i posyp pieczone mięso.
Krok 8:
Krok 9:
wszystkie składniki przeliczam w stosunku do kawałka szynki jagnięcej, który dostałem, który pięć godzin marynuje w occie pod półkolami cebuli. Następnie smaż kawałek na patelni, aż pojawi się apetyczny rumieniec. Obtaczam jagnięcinę tłustą śmietaną, posypuję lekko smażoną marchewką i pieczę do miękkości w piekarniku w temperaturze 220 C - 250 C. na jagnięcinę pod kwaśną śmietaną pieczoną w piekarniku z pewnością podaję zielone pomidory w puszkach, kaszę jaglaną lub pszenną. Gotową potrawę kroję na porcje i układam na talerzach, posypując pokruszoną natką pietruszki i koperkiem. Mój przyjaciel i ja nauczyliśmy się gotować to danie wiele lat temu od naszego wspólnego znajomego, który w tamtych latach pracował jako kucharz w jednej z małych kawiarni. Przeczytała kulinarny przepis na jagnięcinę pod kwaśną śmietaną, upieczoną w piekarniku w jakimś czasopiśmie i przez długi czas wybrała odpowiednią kombinację składników, stąd te proporcje, w których jagnięcina okazuje się dość soczysta, nie przesuszona, ale nie wodnista. Trudno wymyślić coś lepszego na niedzielny uroczysty obiad jesienią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g