skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makaron rożki z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Przygotuj składniki wymienione w przepisie. Weź twarde odmiany makaronu. Mielona wieprzowina lub mieszana wieprzowina i wołowina. Krem Pasuje do każdej zawartości tłuszczu. Dokładnie umyj jaja kurze.
Krok 2:
Obierz średniej wielkości cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój tak małe, jak to możliwe.
Krok 3:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej. Wyślij posiekaną cebulę na patelnię, smaż na złoty kolor na małym ogniu. Ciągle mieszaj cebulę, aby się nie przypaliła.
Krok 4:
Dodaj mielone mięso do cebuli. Wymieszaj, ugniatając grudki widelcem. Gotuj mięso na małym ogniu przez około 7 minut. Sól, pieprz według własnych upodobań. Jeśli chcesz, dodaj odpowiednie przyprawy, takie jak włoskie zioła.
Krok 5:
Gotuj makaron do miękkości w osolonej wodzie. Czas gotowania przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Wrzuć gotowe rożki do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.
Krok 6:
Podczas gotowania makaronu i smażenia mięsa mielonego przygotuj nadzienie. Zetrzyj twardy ser na grubej lub średniej tarce. Możesz zastąpić twardy ser mozzarellą bez smaku.
Krok 7:
W odpowiednim pojemniku wymieszaj połowę normy sera (drugą połowę pozostaw do posypania), trzy jajka i śmietanę. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Śmietanę można zastąpić mlekiem lub śmietaną.
Krok 8:
Umyj pomidory, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w małe kwadraty. Pomidory można zastąpić pastą pomidorową, dodając (2-3 stół. łyżki) do mięsa mielonego.
Krok 9:
Nasmaruj dno i ściany naczynia do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż 1/3 ugotowanego makaronu.
Krok 10:
Napełnij rożki makaronem polewą ze śmietany, jajek i sera.
Krok 11:
Ułóż gotowe mięso mielone na wierzchu.
Krok 12:
Połóż połowę posiekanego pomidora na farszu.
Krok 13:
Rozłóż pozostały makaron następną warstwą. Ułóż drugą połowę pomidora na wierzchu.
Krok 14:
Wykończenie. Posyp makaron serem. Jeśli chcesz, ułóż na wierzchu połówki pomidora koktajlowego, ale nie jest to konieczne. Piecz rożki z mięsem mielonym i serem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
Krok 15:
Gotową zapiekankę z makaronu z mięsem mielonym można podawać na ciepło, ale także schłodzoną, nie straci smaku. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g