rożki z mięsem mielonym i serem w piekarniku

proste, niezwykłe, niedrogie i niedrogie, na codzienną kolację! Rożki z mięsem mielonym i serem w piekarniku to szybkie danie, z którym poradzi sobie każda gospodyni domowa! Taka zapiekanka wygląda jasno i apetycznie, obficie, dlatego łatwo nakarmi dużą rodzinę. Podawaj z ziołami, warzywami lub piklami.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 45 % 20 g
252 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makaron rożki z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Przygotuj składniki wymienione w przepisie. Weź twarde odmiany makaronu. Mielona wieprzowina lub mieszana wieprzowina i wołowina. Krem Pasuje do każdej zawartości tłuszczu. Dokładnie umyj jaja kurze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz średniej wielkości cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój tak małe, jak to możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej. Wyślij posiekaną cebulę na patelnię, smaż na złoty kolor na małym ogniu. Ciągle mieszaj cebulę, aby się nie przypaliła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mielone mięso do cebuli. Wymieszaj, ugniatając grudki widelcem. Gotuj mięso na małym ogniu przez około 7 minut. Sól, pieprz według własnych upodobań. Jeśli chcesz, dodaj odpowiednie przyprawy, takie jak włoskie zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj makaron do miękkości w osolonej wodzie. Czas gotowania przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Wrzuć gotowe rożki do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania makaronu i smażenia mięsa mielonego przygotuj nadzienie. Zetrzyj twardy ser na grubej lub średniej tarce. Możesz zastąpić twardy ser mozzarellą bez smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W odpowiednim pojemniku wymieszaj połowę normy sera (drugą połowę pozostaw do posypania), trzy jajka i śmietanę. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Śmietanę można zastąpić mlekiem lub śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pomidory, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w małe kwadraty. Pomidory można zastąpić pastą pomidorową, dodając (2-3 stół. łyżki) do mięsa mielonego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj dno i ściany naczynia do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż 1/3 ugotowanego makaronu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij rożki makaronem polewą ze śmietany, jajek i sera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe mięso mielone na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż połowę posiekanego pomidora na farszu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pozostały makaron następną warstwą. Ułóż drugą połowę pomidora na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wykończenie. Posyp makaron serem. Jeśli chcesz, ułóż na wierzchu połówki pomidora koktajlowego, ale nie jest to konieczne. Piecz rożki z mięsem mielonym i serem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotową zapiekankę z makaronu z mięsem mielonym można podawać na ciepło, ale także schłodzoną, nie straci smaku. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy