szaszłyki z pieczarek w piekarniku na szaszłykach

przepis na soczyste grzyby nie można przeciągnąć za uszy. Grzyby są bardzo soczyste, delikatne i pachnące! Takie grzyby można również gotować na grillu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 36 % 8 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

wytrzyj pieczarki z brudu i włóż do torby. Zmiel ząbek czosnku. Do grzybów dodaj czosnek, paprykę i posiekany koperek. Do grzybów wlewamy również sos sojowy, olej roślinny i sok z cytryny. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej soli (ale nie zapominaj, że sam sos sojowy jest słony) i mielonego pieprzu. 

marynata może być używana w dowolny sposób. Na przykład majonez z ziołami prowansalskimi lub innymi przyprawami. Lub sok z cytryny z solą, przyprawami i olejem roślinnym. 

Zamknij Pakiet grzybów i dobrze wstrząśnij, aby grzyby były równomiernie pokryte marynatą. Marynuj grzyby przez co najmniej 15 minut, ale im więcej, tym lepiej (zostawiłem na 1,5 godziny). Następnie nawlecz grzyby na szaszłyki, włóż do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez około 15 minut. Nasze grzyby są gotowe, można je podawać. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy