gromadnik pieczony w piekarniku w oleju

szybko się gotuje i chętnie je. Miłośnicy ryb docenią ten przepis. Gromadnik należy do małych ryb, ale jest bardzo przydatny, ponieważ zawiera wiele przydatnych i niezbędnych dla zdrowia substancji.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
173 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gromadnik jest przygotowywany na różne sposoby: gotowany, smażony, wędzony, a także używany jako nadzienie do pikantnych wypieków, takich jak ciasta. W tym samym przepisie rozważymy opcję pieczenia gromadnika w piekarniku. Więc umyj rybę i pozwól jej trochę wyschnąć. Następnie wkładamy go do miski, dodajemy olej roślinny, sól i przyprawy. Wymieszaj i odstaw na chwilę do namoczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia (mam matę silikonową) i ostrożnie układamy gromadnik. Wysyłamy blachę do pieczenia z ułożonym gromadnikiem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby w pełni przygotować upieczony gromadnik w piekarniku, zajmie to około 20 minut. To wszystko! Podawaj do ziemniaków!

trochę o gromadniku. Ta ryba należy do rodziny pachnideł. Dorasta do 22 centymetrów długości i waży w granicach 60-70 gramów. Chociaż jest mała, jest kochana przez wszystkich. Po prostu uwielbiam tę rybę, a nawet ostatnio o niej czytałem, ponieważ zastanawiałem się, skąd pochodzi. Okazuje się, że różne gatunki tej ryby żyją w Oceanie Spokojnym i Atlantyckim, ale nie występuje w słodkich zbiornikach wodnych. W naszym regionie występuje w postaci mrożonej, konserwowej lub wędzonej. Przeczytałam też o jego zaletach. Okazuje się, że gromadnik zawiera dużą ilość selenu - pierwiastka biorącego udział w procesach metabolicznych i promującego wchłanianie jodu. W tym sensie można ją nazwać mistrzem. A białko, przeciwutleniacze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tej rybie sprawiają, że jest to niezbędny produkt dietetyczny. Byłem również zadowolony z faktu, że jest niskokaloryczny - jego zawartość kalorii wynosi tylko 120-150 kcal, w zależności od tego, jak zostanie ugotowany. Gromadnik zawiera potas, magnez, wapń, witaminę E, która chroni komórki przed zniszczeniem oraz witaminę B6 - rozkłada tłuszcze. Jest również ceniony za to, że obniża poziom cholesterolu, poprawia pracę tarczycy i układu sercowo-naczyniowego. A ta ryba jest bardzo smaczna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy