skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gromadnik jest przygotowywany na różne sposoby: gotowany, smażony, wędzony, a także używany jako nadzienie do pikantnych wypieków, takich jak ciasta. W tym samym przepisie rozważymy opcję pieczenia gromadnika w piekarniku. Więc umyj rybę i pozwól jej trochę wyschnąć. Następnie wkładamy go do miski, dodajemy olej roślinny, sól i przyprawy. Wymieszaj i odstaw na chwilę do namoczenia.
Krok 2:
Bierzemy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia (mam matę silikonową) i ostrożnie układamy gromadnik. Wysyłamy blachę do pieczenia z ułożonym gromadnikiem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 3:
Aby w pełni przygotować upieczony gromadnik w piekarniku, zajmie to około 20 minut. To wszystko! Podawaj do ziemniaków!
trochę o gromadniku. Ta ryba należy do rodziny pachnideł. Dorasta do 22 centymetrów długości i waży w granicach 60-70 gramów. Chociaż jest mała, jest kochana przez wszystkich. Po prostu uwielbiam tę rybę, a nawet ostatnio o niej czytałem, ponieważ zastanawiałem się, skąd pochodzi. Okazuje się, że różne gatunki tej ryby żyją w Oceanie Spokojnym i Atlantyckim, ale nie występuje w słodkich zbiornikach wodnych. W naszym regionie występuje w postaci mrożonej, konserwowej lub wędzonej. Przeczytałam też o jego zaletach. Okazuje się, że gromadnik zawiera dużą ilość selenu - pierwiastka biorącego udział w procesach metabolicznych i promującego wchłanianie jodu. W tym sensie można ją nazwać mistrzem. A białko, przeciwutleniacze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tej rybie sprawiają, że jest to niezbędny produkt dietetyczny. Byłem również zadowolony z faktu, że jest niskokaloryczny - jego zawartość kalorii wynosi tylko 120-150 kcal, w zależności od tego, jak zostanie ugotowany. Gromadnik zawiera potas, magnez, wapń, witaminę E, która chroni komórki przed zniszczeniem oraz witaminę B6 - rozkłada tłuszcze. Jest również ceniony za to, że obniża poziom cholesterolu, poprawia pracę tarczycy i układu sercowo-naczyniowego. A ta ryba jest bardzo smaczna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g