skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić saute w piekarniku?
1. Umyj bakłażany, odetnij końce po obu stronach, pokrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Włóż bakłażana do miski, sól, pozostaw na pół godziny.
2. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki w cienkie paski. Paprykę oczyścić z nasion i przegród, umyć, pokroić w paski. Pokrój również ostrą paprykę nożem.
3. Umyj pomidory, obierz, pokrój miąższ w kostkę. Umyj pietruszkę, drobno posiekaj. Obierz czosnek, pokrój na małe kawałki.
4. Umieść warzywa w żaroodpornej formie, sól i pieprz do smaku, zalej olejem słonecznikowym, przykryj formę pokrywką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, gotuj warzywa przez 50-60 minut.
podawaj smażone na zimno jako dodatek lub jako samodzielne danie.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g