saute w piekarniku

warzywa na obiad są zdrowe i smaczne! Gotuj! Saute w piekarniku można przygotować z dowolnego zestawu warzyw, jest to dokładnie przypadek, w którym można eksperymentować, zmniejszając lub dodając dowolne warzywo. Danie jest bardziej sezonowe, więc nie możesz przegapić chwili, aby cieszyć się smażonym warzywem!
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

jak zrobić saute w piekarniku?

1. Umyj bakłażany, odetnij końce po obu stronach, pokrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Włóż bakłażana do miski, sól, pozostaw na pół godziny.

2. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w półpierścienie, marchewki w cienkie paski. Paprykę oczyścić z nasion i przegród, umyć, pokroić w paski. Pokrój również ostrą paprykę nożem.

3. Umyj pomidory, obierz, pokrój miąższ w kostkę. Umyj pietruszkę, drobno posiekaj. Obierz czosnek, pokrój na małe kawałki.

4. Umieść warzywa w żaroodpornej formie, sól i pieprz do smaku, zalej olejem słonecznikowym, przykryj formę pokrywką i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, gotuj warzywa przez 50-60 minut.

podawaj smażone na zimno jako dodatek lub jako samodzielne danie.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy