skład / składniki
metoda gotowania
kreatywnie podchodząc do całego procesu, możesz zaoszczędzić czas, a jednocześnie powoli i z przyjemnością ugotować wszystko wysokiej jakości.
tak więc pierwszą rzeczą, o którą należy zadbać przed rozpoczęciem gotowania, jest folia i blacha do pieczenia. Jeśli jednak gospodyni dość często przygotowuje stosy ryb, może nawet zacząć trzymać specjalnie odmierzone i przygotowane arkusze folii w swojej szafce kuchennej!
odmierz folię do gotowania steków w piekarniku nie jest trudne-musisz wziąć dwa takie arkusze folii, aby każdy z nich zawierał co najmniej 4 steki.
blacha do pieczenia zrobi każdy. Naczynie, w którym można umieścić steki rybne zamknięte w folii.
należy również zadbać o to, aby steki rybne były przygotowane do pieczenia, czyli nie zamrożone. W związku z tym, jeśli to konieczne, należy je naturalnie rozmrozić z wyprzedzeniem. Ale jeśli czas się skończy, możesz szybciej w kuchence mikrofalowej w trybie rozmrażania. Po rozmrożeniu steki należy wysuszyć z nadmiaru wilgoci serwetkami. I w żadnym wypadku nie piecz mrożonych steków! Cóż, świeże można natychmiast ugotować.
po spełnieniu powyższych warunków i upewnieniu się, że wszystkie składniki są dostępne, możesz rozpocząć proces gotowania:
1. Ostrożnie, aby nie rozerwać, wykonaj łodzie z arkusza folii prawie blisko stosów, pozostawiając maksymalnie 5 mm odstępu między krawędzią steku a folią. W ten sam sposób wykonaj czapki, których krawędzie wejdą do Łodzi, a nie na zewnątrz. Możesz jednak ścisnąć krawędź łodzi i pokrywki - w ten sposób steki będą bardziej wilgotne.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
3. Połowę masła lekko rozpuść w kuchence mikrofalowej. Drobno posiekaj ząbki czosnku. Zmiel pieprz w moździerzu tłuczkiem lub nożem na desce, przykrywając ręką, aby się nie rozpadł! Wymieszaj z solą do smaku.
4. Posmaruj roztopionym masłem łodzie foliowe. Połóż dwie gałązki rozmarynu na dnie. Umieść steki na wierzchu.
5. Dopraw rybę równomiernie posiekanym czosnkiem i mieszanką mielonego pieprzu i soli.
6. Przekrój cytrynę na pół, odetnij 1-2 kółka z każdej połowy i połóż na stekach. Połóż drugą połowę oleju równo na cytrynach. Odłóż resztki cytryny do późniejszego użycia.
7. Zamknij łodzie z rybami za pomocą foliowych pokrywek w wybrany sposób.
8. Umieścić piec w już nagrzanym piekarniku na 15 minut.
9. Jeśli zdecydowano się nie szczypać krawędzi, to po 15 minutach musisz zdobyć steki i zdjąć pokrywkę. Następnie wyślij do piekarnika na kolejne 3-5 minut, wyłączając go pół minuty po zamknięciu.
10. Jeśli steki są ciasno zapakowane, to po upływie 15 minut wystarczy wyłączyć piekarnik i pozwolić potrawie dotrzeć przez kolejne 3-5 minut.
wszystko. Możesz dostać i leczyć. W razie potrzeby i do smaku skropić sokiem z odłożonej cytryny, udekorować pozostałym rozmarynem na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Stek z różowego łososia - 116 kcal/100g