perliczka w piekarniku

pieczony ptak z delikatnym sosem pomarańczowo-miodowym! Delikatna perliczka pieczona w całości ze skórką nasączoną pomarańczą i miodem. Mięso drobiowe jest doskonale upieczone, lekkie, a jednocześnie dietetyczne, dzięki gotowaniu w piekarniku.
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 62 % 18 g
159 kcal
IG: 72 / 0 / 28

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

włącz piekarnik na 190 stopni i zacznij przygotowywać ptaka do pieczenia. Perliczkę należy dobrze spłukać bieżącą wodą i wysuszyć suchymi ręcznikami, nadmiar wody nie jest potrzebny w procesie gotowania.

umyj pomarańczę, wysusz i obierz. Pokrój miąższ owocu na małe kostki i umieść go na środku ptaka.

sok lepiej jest używać świeżo wyciśniętego, kupionego w sklepie z dużą zawartością cukru, który nie nadaje się do gotowania drobiu. Wyciśnij sok z pomarańczy pokrojonych na pół, wlej go do głębokiego talerza. Korzeń imbiru czyścimy i pocieramy na drobnej tarce, starając się, aby sok się nie rozlał. Dodaj imbir do soku pomarańczowego i wlej mieszaninę na dno naczynia do pieczenia.

włóż perliczkę do naczynia do pieczenia, przykryj folią błyszczącą stroną do dołu i wyślij do pieczenia przez 30 minut.

masło topi się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Dodaj do niego olej roślinny, sos sojowy i ostrą paprykę do smaku. Miód powinien być płynny, jeśli już zgęstniał, topiony w taki sam sposób jak masło i dodawany do mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka.

po 30 minutach wyjmujemy perliczkę z piekarnika. Czas zadbać o jej pyszną skórkę. Posmaruj wierzch ptaka połową powstałego lukru i wyślij do pieczenia przez 20 minut, tym razem bez folii.

wyjmujemy z piekarnika, obracamy perliczkę, smarujemy drugą połowę pozostałą glazurą i wysyłamy do pieczenia przez kolejne 20 minut. 10 minut przed końcem procesu otwieramy i polewamy sosem, który tworzy się na dni formy.

wyjmujemy perliczkę z piekarnika, przenosimy na talerz i robimy sos. Wlej sos z formy na blachę do pieczenia, dodaj sól, pieprz i gotuj na kuchence, aż zgęstnieje.

perliczkę najlepiej podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków skropionych delikatnym sosem pomarańczowo-miodowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal / 100g

Podobne przepisy