skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 190 stopni i zacznij przygotowywać ptaka do pieczenia. Perliczkę należy dobrze spłukać bieżącą wodą i wysuszyć suchymi ręcznikami, nadmiar wody nie jest potrzebny w procesie gotowania.
umyj pomarańczę, wysusz i obierz. Pokrój miąższ owocu na małe kostki i umieść go na środku ptaka.
sok lepiej jest używać świeżo wyciśniętego, kupionego w sklepie z dużą zawartością cukru, który nie nadaje się do gotowania drobiu. Wyciśnij sok z pomarańczy pokrojonych na pół, wlej go do głębokiego talerza. Korzeń imbiru czyścimy i pocieramy na drobnej tarce, starając się, aby sok się nie rozlał. Dodaj imbir do soku pomarańczowego i wlej mieszaninę na dno naczynia do pieczenia.
włóż perliczkę do naczynia do pieczenia, przykryj folią błyszczącą stroną do dołu i wyślij do pieczenia przez 30 minut.
masło topi się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Dodaj do niego olej roślinny, sos sojowy i ostrą paprykę do smaku. Miód powinien być płynny, jeśli już zgęstniał, topiony w taki sam sposób jak masło i dodawany do mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka.
po 30 minutach wyjmujemy perliczkę z piekarnika. Czas zadbać o jej pyszną skórkę. Posmaruj wierzch ptaka połową powstałego lukru i wyślij do pieczenia przez 20 minut, tym razem bez folii.
wyjmujemy z piekarnika, obracamy perliczkę, smarujemy drugą połowę pozostałą glazurą i wysyłamy do pieczenia przez kolejne 20 minut. 10 minut przed końcem procesu otwieramy i polewamy sosem, który tworzy się na dni formy.
wyjmujemy perliczkę z piekarnika, przenosimy na talerz i robimy sos. Wlej sos z formy na blachę do pieczenia, dodaj sól, pieprz i gotuj na kuchence, aż zgęstnieje.
perliczkę najlepiej podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków skropionych delikatnym sosem pomarańczowo-miodowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal / 100g