pstrąg tęczowy w folii z pieczarkami w piekarniku

zdrowa, soczysta i nieporównywalnie smaczna ryba na twoim stole! Pstrąg tęczowy w folii pieczony z grzybami w piekarniku jest bardzo smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj na rodzinny lunch lub romantyczną kolację. Kieliszek schłodzonego białego wina doskonale uzupełni danie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 13 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 6 % 1 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pstrąga tęczowego w folii z grzybami w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Lepiej jest użyć świeżo złowionego pstrąga, wtedy gotowe danie okaże się szczególnie delikatne i soczyste. Jeśli masz rybę z zamrażarki, wyjmij ją wcześniej i rozmrażaj w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego rozmrożenia. Oczyść pstrąga z łusek, wyjmij wnętrzności i usuń skrzela. Dokładnie umyj tusze pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i osusz pieczarki. Grzyby nie powinny mieć nadmiaru wody, w przeciwnym razie nie będą smażone, ale duszone w przyszłości. Pokrój pieczarki na cienkie talerze. Obierz cebulę i pokrój w cienkie pióra. Smażyć grzyby z cebulą na niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż folię na płaskiej powierzchni, posmaruj cienką warstwą masła. Połóż rybę na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij pstrąga nadzieniem grzybowym. Posyp tuszę niezbędną ilością soli. Pieprz do smaku i dodaj ulubione suche przyprawy. Mogą to być wszelkiego rodzaju suche zioła, mieszanka mielonej papryki i inne. Skrop sok ze świeżo wyciśniętej cytryny na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze owinąć rybę folią w dwóch lub trzech warstwach, aby po upieczeniu cały sok pozostał w środku i nie zabrakło. Wyślij pstrąga do nagrzanego piekarnika. Piec do całkowitego ugotowania. Czas i temperatura zależą od funkcji piekarnika. Zwykle wystarcza mi 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, tryb góra-dół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cudownie pyszny pstrąg z nadzieniem grzybowym jest gotowy, możesz go podać!

Owoce morza są niezwykle dobre dla ludzkiego ciała. Mięso pstrąga zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych (Omega3 i omega6), witamin i aminokwasów. 

pstrąg jest produktem niskokalorycznym, w 100 gramach. zawiera około 90 kcal., więc jeśli podążasz za postacią, pamiętaj o włączeniu do swojej diety potraw z owoców morza, w tym pstrąga. 

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy