kurczak z czosnkiem w piekarniku ze skórką w całości

bardzo smaczny kurczak z apetyczną skórką! Przepis na kurczaka z czosnkiem ze skórką jest dobry, ponieważ jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mięso z kurczaka jest łatwo nasączone niezbędnymi przyprawami. Możesz ugotować takiego kurczaka na zwykły codzienny lunch lub kolację. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 18 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 0 % 0 g
254 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z czosnkiem w piekarniku ze skórką? Opłucz całą tuszę kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wymaganą ilość oleju roślinnego do osobnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suchy czosnek, przyprawę curry, sól i mielony pieprz do oleju roślinnego. Wymieszaj wszystko równomiernie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Równomiernie posmaruj tuszę kurczaka rękami, powstałą mieszanką. Ostrożnie wetrzyj przyprawy w kurczaka. Następnie przykryj folią spożywczą i pozostaw na godzinę. Przed gotowaniem przykryj naczynie do pieczenia folią i połóż tuszę kurczaka. Umieść formę z kurczakiem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 1,5 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowość kurczaka można sprawdzić wbity w niego nóż. Jeśli sok z cięcia jest lekki jak bulion, kurczak jest gotowy. Wyjmij formę z gotowym kurczakiem z piekarnika. Połóż kurczaka na przygotowanym naczyniu i podawaj na gorąco. Smacznego!

przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i umiejętności.
cały kurczak gotowany w piekarniku to proste i smaczne danie. Pieczony kurczak zawsze będzie wyglądał elegancko i uroczyście na świątecznym stole. Dzięki dodatkowemu mielonemu czosnkowi podczas pieczenia w kuchni unosi się pyszny aromat, któremu nikt nie może się oprzeć.
podczas pieczenia kurczaka można do niego dodać warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, brokuły. Danie mięsne i pyszny dodatek będą natychmiast gotowe. Co jest bardzo ważne w oszczędzaniu czasu gotowania. Nie będziesz musiał zastanawiać się nad przygotowaniem osobnego przystawki.
pomimo faktu, że mięso z kurczaka należy do diety, wielu z nas uwielbia pieczonego kurczaka właśnie ze względu na jego apetyczną, chrupiącą skórkę. Skóra zawiera oczywiście dużo kalorii i dlatego nie należy jej nadużywać. Ale rozpieszczanie się czasami nie jest zabronione.
tak, a przyprawy można wymieniać według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy