Proste ciasto dyniowe z twarogiem i dynią w piekarniku

jasne, smaczne i zdrowe, ze zwykłych potraw! Proste ciasto dyniowe z twarogiem i dynią w piekarniku jest naprawdę gotowane raz lub dwa razy. Dzięki delikatnej, jednorodnej konsystencji jest bardzo podobny do sernika. Takie pachnące wypieki mogą natychmiast rozweselić pochmurny jesienny dzień.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 54 % 19 g
177 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste ciasto dyniowe z twarogiem i dynią w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg o zawartości tłuszczu 5-9%, Dynia-jasnopomarańczowa. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej, pełnoziarnistej lub owsianej. Z płatkami owsianymi twoje ciasto będzie bezglutenowe. Jeśli twoje jajka są małe, weź 4 sztuki. Twaróg, jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię i nasiona, a następnie pokrój w duże plasterki. Waga netto dyni po przetworzeniu powinna wynosić 500 gramów, więc weź dynię z marginesem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Owinąć dynię folią i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij gotową dynię z piekarnika i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz dynię i twaróg.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie ubij wszystko blenderem. Powinieneś uzyskać gęstą, miękką i jednorodną masę bez kawałków dyni lub ziaren twarogu. Możesz ubić wszystko osobno, a następnie połączyć i wymieszać, ale jestem za przyspieszeniem i optymalizacją procesu gotowania tam, gdzie to możliwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę i ponownie wszystko ubij. Wziąłem połowę zwykłej i pełnoziarnistej mąki. Jeśli ciasto wydaje się zbyt grube, to w porządku, ponieważ nadal będziesz musiał dodać jajka. Upłynniają masę do pożądanej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę do uzyskania gładkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powinno skończyć się puszystym, gęstym, ale płynnym ciastem. Po ubijaniu ślad trzepaczki utrzymuje się lub zaciska, ale bardzo powoli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W wyłożonym pergaminem i wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia (Ø 20-22 cm) ułożyć ciasto dyniowo-twarogowe i wygładzić. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz przez około 1 godzinę dłużej. Pozostaw gotowe ciasto w chłodzącym piekarniku z uchylonymi drzwiami na kolejne 10-15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wyjmij ciasto z formy i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej. Pokrój go na kawałki i podawaj. Dzień po lodówce smakuje jeszcze lepiej i przypomina konsystencją sernik. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy