skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste ciasto dyniowe z twarogiem i dynią w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg o zawartości tłuszczu 5-9%, Dynia-jasnopomarańczowa. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej, pełnoziarnistej lub owsianej. Z płatkami owsianymi twoje ciasto będzie bezglutenowe. Jeśli twoje jajka są małe, weź 4 sztuki. Twaróg, jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Obierz dynię i nasiona, a następnie pokrój w duże plasterki. Waga netto dyni po przetworzeniu powinna wynosić 500 gramów, więc weź dynię z marginesem.
Krok 3:
Owinąć dynię folią i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C do miękkości.
Krok 4:
Wyjmij gotową dynię z piekarnika i ostudź.
Krok 5:
W misce połącz dynię i twaróg.
Krok 6:
Dokładnie ubij wszystko blenderem. Powinieneś uzyskać gęstą, miękką i jednorodną masę bez kawałków dyni lub ziaren twarogu. Możesz ubić wszystko osobno, a następnie połączyć i wymieszać, ale jestem za przyspieszeniem i optymalizacją procesu gotowania tam, gdzie to możliwe.
Krok 7:
Dodaj cukier i dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej. Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Dodaj przesianą mąkę i ponownie wszystko ubij. Wziąłem połowę zwykłej i pełnoziarnistej mąki. Jeśli ciasto wydaje się zbyt grube, to w porządku, ponieważ nadal będziesz musiał dodać jajka. Upłynniają masę do pożądanej konsystencji.
Krok 9:
Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę do uzyskania gładkości.
Krok 10:
Powinno skończyć się puszystym, gęstym, ale płynnym ciastem. Po ubijaniu ślad trzepaczki utrzymuje się lub zaciska, ale bardzo powoli.
Krok 11:
W wyłożonym pergaminem i wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia (Ø 20-22 cm) ułożyć ciasto dyniowo-twarogowe i wygładzić. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz przez około 1 godzinę dłużej. Pozostaw gotowe ciasto w chłodzącym piekarniku z uchylonymi drzwiami na kolejne 10-15 minut.
Krok 12:
Następnie wyjmij ciasto z formy i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej. Pokrój go na kawałki i podawaj. Dzień po lodówce smakuje jeszcze lepiej i przypomina konsystencją sernik. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g