pikantne skrzydełka z kurczaka KFS w piekarniku

Super chrupiące skrzydełka ze znanej sieci można również przygotować w domu. Niestety w mojej wiosce nie ma ani jednej sieci fast foodów, ale jak czasami chcesz się ochrzcić!!! Dzięki specjalnie dobranym przyprawom i odpowiedniej panierce skrzydełka tego przepisu są bardzo, bardzo podobne do oryginału, mimo że nie są smażone w głębokim tłuszczu, ale pieczone w piekarniku!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 25 % 6 g
128 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój skrzydła na 3 części wzdłuż stawu, pozostaw końcówki skrzydeł na bulion, nie będziemy ich potrzebować

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj solankę: w tym celu rozpuść 3 stoły w 1 litrze wody. l. soli

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sos sojowy. W oryginale był sos rybny, ale bardzo trudno go znaleźć. Jeśli go masz, możesz go wziąć - będzie bardzo smaczny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw skrzydła w solance na 2 godziny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odsącz solankę i osusz skrzydła

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś kawałki skrzydeł do torby, dodaj stół 2-3. l. mąka jest dobrze wyciśnięta

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To najszybszy sposób na panierowanie skrzydełek w mące

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj ciasto: w tym celu wymieszaj jajka i mleko

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj - i ciasto jest gotowe

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niesłodzone płatki kukurydziane są przenoszone do torby i zwijane na nich wałkiem do ciasta

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie trzeba mocno siekać, smakuje lepiej, gdy pojawiają się kawałki płatków

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj mąkę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przyprawy

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Sól i cukier

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze wymieszaj - i panierka jest gotowa! Panierkę można przygotować z wyprzedzeniem i wykorzystać w razie potrzeby

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zanurz każdy kawałek w cieście

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Obtaczamy panierkę ze wszystkich stron

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Nasze skrzydełka są prawie gotowe do pieczenia

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Teraz dobrze spryskaj olejem roślinnym, aby cała panierka dobrze się nim pokryła - w ten sposób chwyci się i będzie chrupiąca

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piec w 180-200 stopniach przez 40-45 minut, aż będzie brązowawy. W razie potrzeby można lekko smażyć na głębokim tłuszczu, a następnie piec do miękkości

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Nasze pikantne chrupiące skrzydełka są gotowe! Podawać z sosem czerwonym i białym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane (cornflex) - 388   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane - 388   kcal/100g

Podobne przepisy