Pizza na grubym cieście w piekarniku

niesamowicie pyszne, proste-wakacje każdego dnia! Pizza na grubym cieście w piekarniku jest bujna i delikatna. Wybierz dla niego dowolne nadzienia według własnych upodobań. Jest doskonale upieczony, nie pali się, nie suszy. Ciasto jest przyjemne w dotyku, łatwo rozwija się w podstawę.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 11 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 41 % 18 g
250 kcal
IG: 5 / 16 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski i rozpuść w niej sól i cukier. Woda powinna być ciepła w dotyku, ale nie gorąca, aby drożdże w niej były tak wygodne, jak to tylko możliwe. Cukier jest potrzebny drożdżom do utrzymania życia, aktywacji ich wzrostu, a sól działa w cieście jako naturalny wzmacniacz smaku. Bez soli każde ciasto będzie mdłe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj oliwę z oliwek i suche szybko działające drożdże. Oznacza to, że drożdże muszą być w stu procentach świeże, sprawne i żywe. W przeciwnym razie ciasto po prostu się nie podniesie. I chociaż nigdy tego nie spotkałem, ale zdarza się wszystko! Dlatego jeśli nie masz pewności co do swoich drożdży, lepiej przygotować ciasto do reasekuracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kawałkach przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do ciasta, wyrabiając ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. W każdym wypieku ważne jest, aby nie przesadzić z mąką. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Jeśli jest zbyt lepki do rąk, stopniowo dodawaj więcej mąki. Nawet u tego samego producenta mąka w tej samej partii może znacznie różnić się właściwościami ze względu na indywidualne cechy ziarna. Nie mówię o różnych rodzajach mąki!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto przestało mocno! przyklej do rąk, jest gotowy. Niech będzie lepiej lekko! lepki niż sprężystość będzie przypominał koszykówkę. Z takiego ciasta pyszna pizza już nie działa. Zbierz ciasto w kulkę i przykryj folią spożywczą, pozostaw w misce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Idealne warunki do wyrabiania ciasta to wysoka wilgotność i temperatura około 40 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po tym czasie ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Należy go ugniatać ręką i ponownie usunąć w ciepłe miejsce na pół godziny. Więc ciasto okaże się tak bujne, jak to możliwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy około 30 centymetrów. Grubość około 5 milimetrów. Boki mogą być nieco grubsze niż podstawa. Przenieś podstawę na blachę do pieczenia pokrytą nieprzywierającym arkuszem lub natłuszczoną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj bazę sosem pomidorowym i posyp jedną trzecią całej objętości sera startego na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż na wpół wędzoną kiełbasę pokrojoną w plasterki, pomidory koktajlowe pokrojone na połówki. Dodałem też moje ulubione oliwki, ale ten składnik jest opcjonalny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp pozostałym serem na wierzchu i upiecz amerykańską pizzę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na rumianą skórkę serową. Zajęło mi to około pół godziny.

ze względu na dużą ilość nadzienia pizza jest bujna, Gruba, soczysta i smaczna. Baza pod nadzieniem jest miękka, a brzegi chrupiące. Ale nadal będzie to zależeć od pojedynczego piekarnika.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy