skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski i rozpuść w niej sól i cukier. Woda powinna być ciepła w dotyku, ale nie gorąca, aby drożdże w niej były tak wygodne, jak to tylko możliwe. Cukier jest potrzebny drożdżom do utrzymania życia, aktywacji ich wzrostu, a sól działa w cieście jako naturalny wzmacniacz smaku. Bez soli każde ciasto będzie mdłe.
Krok 2:
Dodaj oliwę z oliwek i suche szybko działające drożdże. Oznacza to, że drożdże muszą być w stu procentach świeże, sprawne i żywe. W przeciwnym razie ciasto po prostu się nie podniesie. I chociaż nigdy tego nie spotkałem, ale zdarza się wszystko! Dlatego jeśli nie masz pewności co do swoich drożdży, lepiej przygotować ciasto do reasekuracji.
Krok 3:
W kawałkach przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do ciasta, wyrabiając ciasto najpierw łyżką, a następnie rękami. W każdym wypieku ważne jest, aby nie przesadzić z mąką. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Jeśli jest zbyt lepki do rąk, stopniowo dodawaj więcej mąki. Nawet u tego samego producenta mąka w tej samej partii może znacznie różnić się właściwościami ze względu na indywidualne cechy ziarna. Nie mówię o różnych rodzajach mąki!
Krok 4:
Gdy ciasto przestało mocno! przyklej do rąk, jest gotowy. Niech będzie lepiej lekko! lepki niż sprężystość będzie przypominał koszykówkę. Z takiego ciasta pyszna pizza już nie działa. Zbierz ciasto w kulkę i przykryj folią spożywczą, pozostaw w misce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Idealne warunki do wyrabiania ciasta to wysoka wilgotność i temperatura około 40 stopni.
Krok 5:
Po tym czasie ciasto znacznie zwiększy swoją objętość.
Krok 6:
Należy go ugniatać ręką i ponownie usunąć w ciepłe miejsce na pół godziny. Więc ciasto okaże się tak bujne, jak to możliwe.
Krok 7:
Następnie rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy około 30 centymetrów. Grubość około 5 milimetrów. Boki mogą być nieco grubsze niż podstawa. Przenieś podstawę na blachę do pieczenia pokrytą nieprzywierającym arkuszem lub natłuszczoną.
Krok 8:
Posmaruj bazę sosem pomidorowym i posyp jedną trzecią całej objętości sera startego na grubej tarce.
Krok 9:
Ułóż na wpół wędzoną kiełbasę pokrojoną w plasterki, pomidory koktajlowe pokrojone na połówki. Dodałem też moje ulubione oliwki, ale ten składnik jest opcjonalny.
Krok 10:
Posyp pozostałym serem na wierzchu i upiecz amerykańską pizzę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na rumianą skórkę serową. Zajęło mi to około pół godziny.
ze względu na dużą ilość nadzienia pizza jest bujna, Gruba, soczysta i smaczna. Baza pod nadzieniem jest miękka, a brzegi chrupiące. Ale nadal będzie to zależeć od pojedynczego piekarnika.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g