żeberka wieprzowe z grilla w piekarniku

żeberka z grilla w piekarniku-pachnące, apetyczne, soczyste! Przepisy na żeberka z grilla są zróżnicowane zarówno pod względem składników marynaty, jak i metod gotowania. Zgodnie z proponowanym przepisem wieprzowina jest po prostu najsmaczniejsza! Dosłownie rozpływa się w ustach! Przed pieczeniem żeberka stały w marynacie przez 4-5 godzin.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 60 % 26 g
węglowodany 7 % 3 g
290 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić żeberka z grilla, weź produkty z listy. Możesz zmodyfikować tę listę według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze przetrzyj żebra sugerowaną mieszanką. Pozostaw w lodówce na kilka godzin. Dodałam jeszcze domową adżikę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia i ułóż żeberka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokręć formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij folię i zrumień żeberka bez folii pod grillem przez kolejne 20 minut. Uwolniony sok mięsny zmieszany z marynatą można odsączyć i podawać jako sos.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie żeberka przyrumienią się, staną się apetyczne i rumiane.

najprostsza marynata używana do żeber grillowych: sól, pieprz, olej roślinny - mięso wciera się w tę mieszaninę i marynuje przez kilka godzin w zimnym miejscu. Tutaj możesz również wprowadzić ostrą paprykę, paprykę, czosnek, zioła i cukier.
czasami, aby upiec żeberka z grilla, weź gotowy sos BBQ bez problemów i przykryj je żeberkami przez pół godziny lub dłużej.
w marynacie na żeberka z grilla mogą znajdować się różne przyprawy i Dodatki: miód i sos sojowy, keczup, wytrawne białe wino, soki cytrusowe, cebula, czosnek, musztarda, cukier, imbir, pikantne zioła itp.
proponowany przepis łączy sok z cytryny, sos sojowy, keczup, czosnek, mieloną paprykę, olej słonecznikowy, domowy keczup z ostrej papryki, pomidorów i ziół. Żeberka zostały wstępnie przetarte tą marynatą i wysłane do lodówki na 4 godziny, po czym zostały najpierw upieczone pod folią - bez niej wieprzowina w środku może się nie smażyć, a następnie wysuszone i upieczone pod grillem. Ta metoda umożliwia uzyskanie miękkiego, soczystego mięsa, które łatwo oddziela się od kości. Zastosowana marynata sprawia, że wieprzowina jest aromatyczna i apetyczna - twoi domownicy z trudem czekają na długo oczekiwany obiad, to absolutnie pewne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy