skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.
2. W przypadku bułki ze smalcem najbardziej odpowiednia jest cienka (nie więcej niż 10 cm grubości) warstwa smalcu z lekkim mięsem, najlepiej ze ściany bocznej świni. Przede wszystkim dokładnie spłucz go pod bieżącą wodą. Następnie ostrym nożem usuwamy całą brudną płytkę nazębną ze skóry wieprzowej i ponownie spłukujemy. Następnie kładziemy kawałek tłuszczu na desce do krojenia i podważając krawędź tłuszczu nożem, zrywamy grubą skórę z kawałka wieprzowiny. Wlej sól do dłoni i dokładnie pocieraj smalcem z jednej i drugiej strony kawałka.
3. W głębokim pojemniku wymieszaj zmielony czarny pieprz, zmielony kminek i kolendrę. Dodaj dowolne suche przyprawy według własnych upodobań (mielona pietruszka lub koperek, papryka, mielone goździki i inne) i wymieszaj przyprawy. Najpierw posyp smalec powstałą mieszanką z jednej strony i ostrożnie wcieraj go w wieprzowinę. Następnie robimy to również z drugą stroną.
4. Obierz czosnek z łuski i podziel na goździki. Następnie pokrój każdy ząbek czosnku na małe plasterki. Kładziemy smalec na desce, a na nim równomiernie rozprowadzamy ząbki czosnku, liść laurowy i mieszankę różnych papryki z groszkiem. Następnie, biorąc krawędź tłuszczu z jednej strony, obróć go do środka, mocno naciskając rękami. Następnie bierzemy wcześniej wyciętą skórę wieprzową i owijamy w nią smalec zwinięty w rolkę. Zawiąż rolkę sznurkiem lub grubą liną, aby się nie rozwijała i była szczelnie zamocowana.
5. Zawijamy zwinięty kawałek tłuszczu w folię spożywczą i kładziemy na blasze do pieczenia. Następnie wysyłamy do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez 40 minut. Następnie wyciągamy upieczoną bułkę, ostrożnie usuwamy z niej folię i kładziemy na grillu, najpierw podstawiając pod nią Pojemnik. Pozwól bułce ostygnąć i spuść nadmiar tłuszczu przez ruszt. Następnie włóż schłodzoną bułkę do lodówki na kilka godzin.
schłodzoną bułkę z boczku kroimy na małe kawałki i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g