Rolada ze smalcu w piekarniku

pyszna zimna przekąska do twojego stołu! Rolada ze smalcu w piekarniku to tradycyjny przysmak kuchni ukraińskiej, który zakochał się w wielu narodach. Przygotowanie tak pysznej zimnej przekąski do stołu wcale nie jest trudne. Danie jest dość budżetowe, ale jednocześnie niesamowicie smaczne, z pikantnymi pikantnymi nutami przypraw i czosnku. Lepiej jest wybrać cieńszą warstwę smalcu na rolkę, w przeciwnym razie może się nie upiec w środku.
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 94 % 80 g
węglowodany 2 % 2 g
726 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.

2. W przypadku bułki ze smalcem najbardziej odpowiednia jest cienka (nie więcej niż 10 cm grubości) warstwa smalcu z lekkim mięsem, najlepiej ze ściany bocznej świni. Przede wszystkim dokładnie spłucz go pod bieżącą wodą. Następnie ostrym nożem usuwamy całą brudną płytkę nazębną ze skóry wieprzowej i ponownie spłukujemy. Następnie kładziemy kawałek tłuszczu na desce do krojenia i podważając krawędź tłuszczu nożem, zrywamy grubą skórę z kawałka wieprzowiny. Wlej sól do dłoni i dokładnie pocieraj smalcem z jednej i drugiej strony kawałka.

3. W głębokim pojemniku wymieszaj zmielony czarny pieprz, zmielony kminek i kolendrę. Dodaj dowolne suche przyprawy według własnych upodobań (mielona pietruszka lub koperek, papryka, mielone goździki i inne) i wymieszaj przyprawy. Najpierw posyp smalec powstałą mieszanką z jednej strony i ostrożnie wcieraj go w wieprzowinę. Następnie robimy to również z drugą stroną.

4. Obierz czosnek z łuski i podziel na goździki. Następnie pokrój każdy ząbek czosnku na małe plasterki. Kładziemy smalec na desce, a na nim równomiernie rozprowadzamy ząbki czosnku, liść laurowy i mieszankę różnych papryki z groszkiem. Następnie, biorąc krawędź tłuszczu z jednej strony, obróć go do środka, mocno naciskając rękami. Następnie bierzemy wcześniej wyciętą skórę wieprzową i owijamy w nią smalec zwinięty w rolkę. Zawiąż rolkę sznurkiem lub grubą liną, aby się nie rozwijała i była szczelnie zamocowana.

5. Zawijamy zwinięty kawałek tłuszczu w folię spożywczą i kładziemy na blasze do pieczenia. Następnie wysyłamy do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez 40 minut. Następnie wyciągamy upieczoną bułkę, ostrożnie usuwamy z niej folię i kładziemy na grillu, najpierw podstawiając pod nią Pojemnik. Pozwól bułce ostygnąć i spuść nadmiar tłuszczu przez ruszt. Następnie włóż schłodzoną bułkę do lodówki na kilka godzin.

schłodzoną bułkę z boczku kroimy na małe kawałki i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy