ciasto francuskie z dżemem w piekarniku

łatwe i szybkie pieczenie na domowe przyjęcie herbaciane! Takie ciasta francuskie są wygodne, ponieważ można w nich użyć dowolnego gęstego dżemu. Najczęściej są to puste miejsca w domu. Jeśli trzymasz ciasto francuskie w zamrażarce, pieczenie zajmie ci 20 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 70 % 48 g
355 kcal
IG: 0 / 44 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasta francuskie z dżemem w piekarniku? przygotuj do tego niezbędne składniki. Ciasto francuskie można stosować zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży. Skoncentruj się na swoim guście. Mam ciasto bez drożdży. Zwykle jest sprzedawany zamrożony, więc wcześniej wyjmij go z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Weź dżem do ciast wystarczająco gęsty, aby nie rozprzestrzeniał się podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp trochę mąką stół. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta i pokrój na 4 prostokąty. Na połowie każdego prostokąta wykonaj 3-4 cięcia. Jest to konieczne, aby gorące powietrze wydostało się z ptysiów podczas pieczenia. W przeciwnym razie mogą pęknąć i wycieknie dżem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na nieciętą część ciasta ułóż trochę gęstego dżemu. Jeśli twój ulubiony dżem jest płynny, możesz go wymieszać ze skrobią, zagotować do gęstości i ostudzić. Następnie użyj do nadzienia. Jeśli dżem jest trochę płynny, możesz posypać ciasto, a sam dżem odrobiną skrobi. Podczas pieczenia zabierze część wilgoci. Używam gęstej konfitury malinowej. Zachowuje się świetnie w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połowę z dżemem przykryj połową z nacięciami. Naciśnij krawędzie rękami, a następnie wykonaj piękne obramowanie widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do gotowania i połóż na niej przygotowane ciasta francuskie. W przypadku rumianej skórki powierzchnię ptysiów można posmarować żółtkiem jaja lub mlekiem. I możesz trzymać trochę pod grillem pod koniec pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz ciasta francuskie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. W tym czasie nieznacznie wzrosną i staną się złote. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się! Miłego picia herbaty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy