skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasta francuskie z dżemem w piekarniku? przygotuj do tego niezbędne składniki. Ciasto francuskie można stosować zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży. Skoncentruj się na swoim guście. Mam ciasto bez drożdży. Zwykle jest sprzedawany zamrożony, więc wcześniej wyjmij go z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Weź dżem do ciast wystarczająco gęsty, aby nie rozprzestrzeniał się podczas pieczenia.
Krok 2:
Posyp trochę mąką stół. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta i pokrój na 4 prostokąty. Na połowie każdego prostokąta wykonaj 3-4 cięcia. Jest to konieczne, aby gorące powietrze wydostało się z ptysiów podczas pieczenia. W przeciwnym razie mogą pęknąć i wycieknie dżem.
Krok 3:
Na nieciętą część ciasta ułóż trochę gęstego dżemu. Jeśli twój ulubiony dżem jest płynny, możesz go wymieszać ze skrobią, zagotować do gęstości i ostudzić. Następnie użyj do nadzienia. Jeśli dżem jest trochę płynny, możesz posypać ciasto, a sam dżem odrobiną skrobi. Podczas pieczenia zabierze część wilgoci. Używam gęstej konfitury malinowej. Zachowuje się świetnie w piekarniku.
Krok 4:
Połowę z dżemem przykryj połową z nacięciami. Naciśnij krawędzie rękami, a następnie wykonaj piękne obramowanie widelcem.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do gotowania i połóż na niej przygotowane ciasta francuskie. W przypadku rumianej skórki powierzchnię ptysiów można posmarować żółtkiem jaja lub mlekiem. I możesz trzymać trochę pod grillem pod koniec pieczenia.
Krok 6:
Piecz ciasta francuskie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. W tym czasie nieznacznie wzrosną i staną się złote. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się! Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g