skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę jaglaną z dynią w garnku? Przygotuj jedzenie. Dynia na owsiankę lepiej nadaje się do odmian deserowych, jest słodsza. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, im więcej tłuszczu, tym smaczniejsza będzie owsianka, ale jednocześnie bardziej kaloryczna. Weź masło najwyższej jakości, naturalne, zgodne z GOST.
Krok 2:
Umyj i pokrój dynię. Usuń z niego nasiona wraz z miąższem, ale nie wyrzucaj ich, ale wysusz je na suchej patelni, są bardzo smaczne i zdrowe. Pokrój dynię na kawałki i odetnij z nich skórę. Uważaj, dynia jest bardzo twarda,więc łatwiej jest wyczyścić kawałki.
Krok 3:
Pokrój obraną dynię w małe kostki.
Krok 4:
Posortuj proso, usuwając nieotwarte ziarna i zanieczyszczenia. Włóż grys do sita i dokładnie spłucz pod bieżącą zimną wodą. Następnie pozostawić go w sicie do szkła wody.
Krok 5:
Wlej mleko do odpowiedniej patelni lub rondla i umieść na małym ogniu. Gdy tylko się zagotuje, wrzuć dynię do mleka. Spraw, aby ogień był mały i gotuj przez 5 minut bez przykrywania garnka pokrywką.
Krok 6:
Następnie wlej proso do mleka, dodaj sól i cukier. Wymieszaj, przykryj i gotuj owsiankę przez 10 minut. Upewnij się, że mleko się nie gotuje, od czasu do czasu mieszaj. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 7:
Weź ceramiczne garnki i włóż do nich owsiankę. Przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz owsiankę przez 30-35 minut, w zależności od wielkości doniczek.
Krok 8:
Wyjmij garnki z piekarnika i włóż do każdego kawałek masła.
Krok 9:
Podawaj owsiankę do stołu, możesz bezpośrednio w doniczkach lub przenieść ją na talerze. Możesz dodać rodzynki, posiekane śliwki lub suszone morele, orzechy, miód do owsianki. Smacznego!
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g