kasza jaglana z dynią doniczkową

pyszne, apetyczne, zdrowe, na śniadanie dla całej rodziny! Kasza jaglana z dynią w garnku to przepis na jedną z najsmaczniejszych owsianek na chłodne pory roku. Ze względu na fakt, że owsianka jest najpierw gotowana na kuchence, a następnie pieczona w piekarniku, okazuje się, że jest gotowana na parze, bogata i bardzo smaczna!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 68 % 17 g
118 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę jaglaną z dynią w garnku? Przygotuj jedzenie. Dynia na owsiankę lepiej nadaje się do odmian deserowych, jest słodsza. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, im więcej tłuszczu, tym smaczniejsza będzie owsianka, ale jednocześnie bardziej kaloryczna. Weź masło najwyższej jakości, naturalne, zgodne z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i pokrój dynię. Usuń z niego nasiona wraz z miąższem, ale nie wyrzucaj ich, ale wysusz je na suchej patelni, są bardzo smaczne i zdrowe. Pokrój dynię na kawałki i odetnij z nich skórę. Uważaj, dynia jest bardzo twarda,więc łatwiej jest wyczyścić kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obraną dynię w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posortuj proso, usuwając nieotwarte ziarna i zanieczyszczenia. Włóż grys do sita i dokładnie spłucz pod bieżącą zimną wodą. Następnie pozostawić go w sicie do szkła wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do odpowiedniej patelni lub rondla i umieść na małym ogniu. Gdy tylko się zagotuje, wrzuć dynię do mleka. Spraw, aby ogień był mały i gotuj przez 5 minut bez przykrywania garnka pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej proso do mleka, dodaj sól i cukier. Wymieszaj, przykryj i gotuj owsiankę przez 10 minut. Upewnij się, że mleko się nie gotuje, od czasu do czasu mieszaj. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź ceramiczne garnki i włóż do nich owsiankę. Przykryj garnki pokrywkami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz owsiankę przez 30-35 minut, w zależności od wielkości doniczek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij garnki z piekarnika i włóż do każdego kawałek masła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj owsiankę do stołu, możesz bezpośrednio w doniczkach lub przenieść ją na talerze. Możesz dodać rodzynki, posiekane śliwki lub suszone morele, orzechy, miód do owsianki. Smacznego!

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy