Bażant w piekarniku

przysmak dla wybranych! Prosty przepis na specjalne pyszne!
SvetlanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 16 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
254 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

na początek myję tusze bażanta, najlepiej młodego, myję nogi szczotką i obcinam pazury. Wsuwam głowę między skrzydła od tyłu, a nogi Wyginam do tyłu i przywiązuję do tuszy.

następnie solę bażanta i mocuję długie paski boczku wzdłuż brzucha i pleców. Smaż tuszę na rozgrzanym tłuszczu w następującej kolejności: pierś, tył, beczki.

dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Smażę tuszę w piekarniku z zamkniętą pokrywką przez około godzinę, często polewając ją sosem powstałym podczas smażenia. Wyjmuję gotowego bażanta z piekarnika i podaję sok ze smażenia, dodaję do niego śmietanę i białe wino.

to danie bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, czerwoną kapustą i kompotem z borówki brusznicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bażant - 254   kcal/100g

Podobne przepisy