Bażant w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
na początek myję tusze bażanta, najlepiej młodego, myję nogi szczotką i obcinam pazury. Wsuwam głowę między skrzydła od tyłu, a nogi Wyginam do tyłu i przywiązuję do tuszy.
następnie solę bażanta i mocuję długie paski boczku wzdłuż brzucha i pleców. Smaż tuszę na rozgrzanym tłuszczu w następującej kolejności: pierś, tył, beczki.
dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Smażę tuszę w piekarniku z zamkniętą pokrywką przez około godzinę, często polewając ją sosem powstałym podczas smażenia. Wyjmuję gotowego bażanta z piekarnika i podaję sok ze smażenia, dodaję do niego śmietanę i białe wino.
to danie bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, czerwoną kapustą i kompotem z borówki brusznicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bażant - 254 kcal/100g