mintaj w śmietanie z serem w piekarniku

idealny przepis na najprostsze potrawy-najlepszy obiad! Mintaj w śmietanie z serem w piekarniku okazuje się niezwykle miękki i delikatny. Podawaj z dowolnym dodatkiem do ziemniaków: puree, gotowanymi całymi ziemniakami lub pieczonymi, opiekanymi i kruchym ryżem. To łatwe i satysfakcjonujące danie!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 82 % 14 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 6 % 1 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mintaja w śmietanie z serem w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić rybę, osuszyć serwetkami, wypatroszyć wnętrze, odciąć głowę (jeśli jest), ogon i płetwy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz mintaja pod bieżącą zimną wodą, pokrój na małe kawałki, osusz serwetką. Sól, pieprz i posmaruj olejem słonecznikowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kilka łyżek oleju na dno naczynia do pieczenia i umieść warstwę cebuli pokrojonej w paski, kostki lub pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż kawałki mintaja na cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż warstwę startej marchewki na wierzchu ryby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obficie posmaruj powierzchnię kwaśną śmietaną, dodaj trochę soli, w razie potrzeby dodaj przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp powierzchnię kwaśnej śmietany startym twardym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do piekarnika, podgrzej do 180 stopni i piecz pod przykryciem lub dokręcając folią przez 30 minut. Podawaj z dodatkiem lub tak na gorąco.

mintaj, śmietana, marchewka, cebula - okazuje się doskonałe danie pieczone w piekarniku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy